Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksbankschef Erik Thedéen under pressträff om det penningpolitiska beslutet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Jonas Ekströmer/TT

Riksbanken höjer styrräntan med 0,5 procentenheter

Uppdaterad
Publicerad

Styrräntan höjs med 0,5 procentenheter till 3,0 procent, meddelar Riksbanken. Räntan höjs därmed för femte gången i rad.

– Det är viktigt att inflationen vänder tydligt ner i år, säger riksbankschef Erik Thedéen vid en pressträff.

Beslutet att höja var väntat av många bedömare, inte minst då Riksbanken sedan tidigare flaggat för detta.

Nivån är nu den högsta i Sverige på 15 år. Ytterligare en höjning är att vänta under våren, enligt Riksbanken. Man har även beslutat att från och med april sälja statsobligationer så att innehavet av värdepapper minskar snabbare.

– Det finns ett berättigat fokus på att höga räntor drabbar hushållsekonomin. Man får betala mer för sina bolån. Men för snitthushållet som tjänar i snitt 45 000 krono och som har ett bolån på 1,3 miljoner så slår inflationen mycket hårdare mot dess köpkraft än vad räntebetalningar och dess ökningar har gjort. Det är därför det är så viktigt att få ner inflationen, säger Erik Thedéen.

Han säger samtidigt att han inte vill förringa räntornas inverkan på hushållen.

”Alla priser stiger snabbt”

Jesper Hansson, chef för riksbankens avdelning för penningpolitik, pekar samtidigt på att prisökningtakten för livsmedel stigit med 15 procent i Sverige. Samma siffra för varor är 9,4 procent och för tjänster 5,2 procent.

– Alla priser stiger snabbt i Sverige just nu, säger han.

Enligt Riksbankens prognos så väntas inflationen falla under året.

– Prognosen är att den stabiliseras omkring två procent 2024, säger Jesper Hansson.

”Vill inte framstå som en duva”

Enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén vore något annat än en höjning nästan otänkbart.

– Jag tror att med Erik Thedéen, som tagit över efter Stefan Ingves 17 år, absolut inte vill framstå som en duva som tar lätt på inflationen. Allt annat än att höja med 0,5 procent hade skickat fel signaler till oss. Vi ska fortsatt skrämmas och tro att inflationskampen kommer vinnas av Riksbanken och vi ska tro att räntehöjningar är vapnet som gör susen, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Även den Europeiska centralbanken höjde i veckan sin styrränta med 0,5 procentenheter. Samtidigt ligger USA:s styrränta på den högsta nivån på tio år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Med Erik Thedéen vid rodret vill han absolut inte framstå som en duva som tar lätt på inflationen”, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.