Neelie Kroes Foto: TT

Roamingavgifter kan avskaffas 2015

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet har röstat för att roamingavgifter ska avskaffas inom EU innan julen 2015, enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

”2010 lovade jag att avskaffa roamingavgifter i slutet av 2015, och nu är vi bara ett steg ifrån att få igenom det resultatet”, säger Neelie Kroes, vice ordförande för EU-kommissionen.

En av de två lagstiftarna har alltså godkänt förslaget.

Nätneutralitet

Förslaget om slopade roaming-avgifter måste nu godkännas även av de ansvariga ministrarna i EU:s länder. Möten och beslut är planerade att hållas någon gång under andra halvan av 2014, och kommissionen väntar sig en slutlig överenskommelse i slutet av 2014.

Även nätneutralitet ingår i paketet som EU-parlamentet har röstat om. Det innebär att internetleverantörer inte får prioritera vissa tjänster före andra eller blockera dem helt så länge de är lagliga.

”Nu kommer alla att kunna verka på lika villkor oavsett om man är ett litet svenskt startupföretag eller ett internationellt storföretag”, säger Amelia Andersdotter i Piratpartiet, i ett uttalande.

Förslaget om slopade roamingavgifter måste nu godkännas även av de ansvariga ministrarna i EU:s länder. Möten och beslut är planerade att hållas någon gång under andra halvan av 2014.

Sveriges it-minister Anna-Karin Hatt (C) har tidigare varit kritisk till förslaget. Hon befarar att slopade roamingavgifter kommer att leda till höjda priser i Sverige, snarare än tvärtom.

Viktor Wallström, presschef på Tele2, säger att förslaget om slopade roamingavgifter inte självklart leder till lägre priser för kunderna eftersom det tar sikte på priset för slutkunden och inte på priserna som de olika telebolagen tar ut av varandra. Om kostnaderna för operatörerna är högre än vad de får ta ut av den som använder telefonen eller surfplattan utomlands, måste kostnaden tas ut någon annanstans, det vill säga även av dem som inte reser utomlands.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätneutralitet

Mer i ämnet