Rusning på börsen för gröna aktier och fonder

Publicerad

Aktiekurserna för många gröna bolag har rusat de senaste månaderna och många hoppas att USA:s nye president Joe Biden kan få ytterligare fart på sektorn. Samtidigt hörs nu varningar om en grön bubbla på aktiemarknaden.

– Jag skulle vilja kalla det den starkaste megatrend vi någonsin upplevt, säger Johanna Kull, hållbarhetsansvarig på Avanza Bank.

Det hon talar om är den gröna sektorn och alla de företag som utvecklar teknik och produkter som gör att vi kan nå klimatmålen, till exempel bolag som jobbar med sol- och vindenergi, energilagring och energieffektiviseringar.

På börsen har många av dessa gröna bolags aktiekurser stigit kraftigt de senaste månaderna (se faktaruta för exempel).

– Vi har sett en väldig rusning till den här typen av bolag. Både från privatsparare och från stora institutionella placerare. Och vi har sett hur aktiekurserna har dragit iväg, säger Johanna Kull.

Biden kan påverka bolagen

När Joe Biden nu tagit över som USA:s president och skrivit på Parisavtalet samtidigt som demokraterna även kontrollerar senaten så hoppas många på ännu fler gröna investeringar.

– Om hans väldigt ambitiösa klimatplan går igenom så skulle det innebära enorma investeringar från amerikanskt håll som såklart skulle påverka bolagen.

En som märkt av de förändrade attityderna på marknaden, är Patric Lindqvist, som förvaltar Handelsbankens fond ”Hållbar energi”, en av de aktiefonder som steg allra mest förra året.

– Bara för två-tre år sedan så var jag en liten kuf i rummet, den enda som ställde frågor i hållbarhetsriktning, men i dag är det mycket vanligare. Så vi har märkt en tydlig ökning av intresse från finansiella investerare, säger han.

Varning för grön bubbla

I grunden är det alltså världens behov av att minska koldioxidutsläpp och politiska klimatuppgörelser som drivit upp aktiekurserna för de gröna bolagen.

Men har det gått lite väl snabbt? Flera experter varnar för att det kan handla om en grön bubbla.

– Ja, en bubbla för vissa enskilda bolag, men inte för trenden i stort, för det finns så enormt starka drivkrafter bakom det här, säger Johanna Kull.

Gröna bolag som rusat på börsen

Här är några exempel på svenska och utländska bolag vars aktier stigit kraftigt på börsen det senaste året:

Bolag, utveckling i procent det senaste året

Soltech Energy (svenskt solenergibolag) + 247 procent

Nio (kinesisk elbilstillverkare) +1148 procent

Tesla (elbilstillverkare med mera) + 727 procent

Eolus Vind (svenskt vindkraftsbolag) + 104 procent

Azelio (svenskt solenergibolag) + 475 procent

Etrion (solcellsparker, svenskt bolag) + 106 procent

Dessutom finns norska Zaptec (laddstationer för elbilar) och Xpeng (kinesisk elbilstillverkare) som ännu inte varit noterade ett år men som stigit 293 procent respektive 197 procent de senaste tre månaderna.

Källa: Avanza Bank (siffrorna från 20 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.