Foto: TT

Kina och Ryssland sluter gasavtal

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Kina har tecknat ett jättelikt 30-årigt avtal om gasleveranser. Det är en seger för Rysslands president Vladimir Putin, som därmed gör sig något mindre beroende av gasexport till Europa.

Undertecknandet skedde efter ett tvådagarsbesök av Vladimir Putin i Kina, där han bland annat mötte Kinas president Xi Jinping. Kontraktet är värt cirka 400 miljarder dollar, motsvarande 2.600 miljarder kronor.

Ryssland har blivit allt mer isolerat internationellt i och med landets annektering av Krimhalvön. Kina brukar rösta som Ryssland i FN:s säkerhetsråd, men har varit tveksamt till att öppet stödja Moskvas agerande när det gäller Ukraina. Ett gemensamt uttalande från de båda presidenterna som gjordes i samband med Putins besök gav dock Ryssland visst stöd. Presidenterna efterfrågar en nedtrappning av spänningarna i Ukraina samt ”fredliga, politiska vägar” till att lösa problemen. Samtidigt refererar de till krisen i Ukraina som ”inhemsk”.

Det gasavtal som nu har undertecknats innebär att Ryssland minskar sitt beroende av Europa, som i dag är den största importören av rysk gas. En nyckelfråga som gjort att förhandlingarna dragit ut på tiden är priset på gasen, men där vill inte Gazprom ge några detaljer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.