Civilminister Ardalan Shekarabi (S) Foto: TT

(S) fokuserar på skolornas vinsttak

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill inte ha något vinsttak inom vården och omsorgen utan lägger nu all kraft på att begränsa vinsterna inom skolsektorn. Det framgår av skrivningar från partistyrelsen som kommer att läggas fram på partiets kongress i april.

Skolvinsterna står i fokus – vinsttaken inom vård och omsorg får vänta. Detta enligt skrivningar som Socialdemokraternas partistyrelse antagit inför partiets kongress i april, rapporterar Dagens industri.

Begränsas ”avsevärt”

Riktlinjerna, som ska gälla till 2021, tar avstamp i att vinsterna i skolan ska begränsas ”avsevärt”. Vård och omsorg nämns dock inte.

– Det är skolvinsterna vi fokuserar på. Det är där vi ser störst problem. Det är viktigt att komma ihåg att det är på skolans område vi sticker ut jämfört med alla andra jämförbara länder, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till tidningen.

Skilda behov

Redan tidigare har (S) antytt att när det kommer till vinster i välfärden kan partiet tänka sig låta någon sektor gå före – och söka stöd för en reglering exempelvis enbart på skolområdet. Enligt Shekarabi finns inte samma behov av en vinstreglering för sjukvården och äldreomsorgen eftersom de verksamheterna upphandlas av kommunerna och landstingen och därmed omfattas av lagen om valfrihetssystem, LOV.

V sätter press

Ett förslag om vinstbegränsningar måste också klara en omröstning i riksdagen, vilket inte blir lätt eftersom både Alliansen och Sverigedemokraterna säger nej. Förhandlingar pågår med Vänsterpartiet, som fortfarande kräver att hela välfärdssektorn ska omfattas av vinstregleringen.

– Hela välfärden ingår i uppgörelsen, vi har tagit varann i hand på detta Stefan Löfven och jag. Budgetsamarbetet bygger på att regeringen följer uppgörelsen, så vi räknar med att de håller ord, säger Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter.

– Vänsterpartiet har lovat skolbarnen men också äldre och sjuka att begränsa vinsterna. Vi står fast vid det.

Kommunal kritiska

Fackförbundet Kommunal, vars medlemmar jobbar just i välfärdssektorn, är kritiska till att Socialdemokraternas partistyrelse nu prioriterar ner vården och omsorgen i diskussionerna kring vinstbegränsningar.

– Våra medlemmar jobbar i dag till sämre villkor och lägre löner just för att det är privata, vinstdrivande företag. Socialdemokraterna gör en felbedömning om man tänker lämna äldreomsorgen, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer