Foto: Scanpix

S vill satsa på privat arbetsförmedling

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna är på väg att ompröva sin arbetsmarknadspolitik. Partiet vill satsa mer på privata arbetsförmedlingar och anser att anslagen till arbetsförmedlingen ska styras av hur många jobb som förmedlas.

Arbetsförmedlingen är en av Sveriges mest ifrågasatta myndigheter. I botten på förtroendemätningar bland medborgarna och ständigt ifrågasatt och kritiserad i den inrikespolitiska debatten.

Socialdemokraterna tar nu ett första steg i en omprövning av arbetsmarknadspolitiken och synen på arbetsförmedlingen:

–Jag tycker vi fått en situation där man snarast förmedlar åtgärder. Men uppgiften måste ju vara att se till att folk får jobb, säger Socialdemokraternas välfärdspolitiska talesperson Ylva Johansson och fortsätter:

–Jag tror man måste våga tänka nytt. Målet måste vara att människor kommer ut i riktiga jobb. Man ska inte detaljstyra för mycket hur det ska gå till för olika individer har olika behov.

I stället vill Ylva Johansson att anslagen till arbetsförmedlingen ska styras av hur många jobb som förmedlas:

–Resultatet bör styra resurstilldelningen i mycket högre utsträckning än i dag.

Ylva Johansson är också öppen för fler privata arbetsförmedlingar och hänvisar bland annat till Australien där privata arbetsförmedlingar konkurrerar om att förmedla jobben. Länge har det här varit ett rött skynke för socialdemokraterna.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.