Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla varor har faktiskt inte blivit dyrare. Reporter Jonas Ohlin hittade några få artiklar som blivit billigare det senaste året. Foto: SVT

Så mycket har matpriserna stigit – och det här har blivit billigare

Uppdaterad
Publicerad

Matpriserna har skjutit i höjden och de flesta varorna har blivit rejält mycket dyrare det senaste året. Men det finns också sådant som har blivit billigare.

– Det är ju dramatik, priserna bara rusar, säger Ulf Mazur som är vd för Matpriskollen och som länge följt de svenska matpriserna.

Inflationen nådde nyligen den högsta nivån på över 30 år i Sverige och priserna på många matvaror har skjutit i höjden den senaste tiden. I augusti var inflationstakten 9,0 procent enligt SCB och priserna på kategorin ”livsmedel och alkoholfria drycker” har stigit nio månader i rad.

De livsmedelsprodukter som stigit allra mest i pris mellan juli och augusti är apelsiner (+34 procent) och avokado (+26 procent).

Räknat ett år tillbaka är det vitkål (+47 procent) och margarin (+39 procent) som stigit mest i pris. Även kaffe har blivit rejält mycket dyrare (+37 procent)

Men alla varor har faktiskt inte blivit dyrare. SVT:s reporter Jonas Ohlin hittade några få artiklar som blivit billigare det senaste året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.