En familj bestående av två vuxna och två barn där den ena tjänar 31.100 kronor i månaden och den andre 17.300 kronor kommer att få 10 kronor mer i månaden. De betalar 11.330 kronor i skatt och får 2.250 kronor i barnbidrag med den nya budgeten. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Så påverkar budgeten dig

Publicerad
Hur mycket mer eller mindre får man i plånboken med regeringens nya budget? Swedbank har räknat på fyra typer av hushåll och kommit fram till vilka som är vinnare och vilka som är förlorare.

I dag presenterades regeringens budget för 2015. De stora vinnarna blev pensionärer, ensamstående föräldrar och arbetslösa. Förlorarna visar sig vara höginkomsttagare.

Men hur mycket mer eller mindre kommer man att få? Swedbank har räknat på fyra typer av hushåll och banken har kommit fram till att de stora vinnarna, sett till det man får i plånboken, är ensamstående med flera barn.

Om föräldern tjänar 23.000 kronor och har två barn kommer han eller hon att få 610 kronor mer i månaden, på grund av att underhållsbidraget höjs. 

10 kronor mer i månaden

En familj bestående av två vuxna och två barn, där den ena tjänar 31.100 kronor i månaden och den andre 17.300 kronor, kommer att få 10 kronor mer i månaden. De betalar 11.330 kronor i skatt och får 2.250 kronor i barnbidrag per månad med den nya budgeten.

Pensionärer kommer att få sänkt skatt nästa år. En garantipensionär som tjänade 8.071 kronor och betalade 1.160 kronor i skatt förra året får nu betala en skatt på 990 kronor och får därför 280 kronor mer i plånboken.

Här är de stora förlorarna

De stora förlorarna är höginkomsttagare. En ensamstående utan barn som tjänar 60.000 kronor i månaden kommer att få betala 220 kronor mer i skatt med den nya budgeten.

– Den nya budgeten innebär att de som i dag har en ansträngd ekonomi får mer pengar i plånboken och de som har mycket pengar får mindre. För en vanlig arbetstagare blir det generellt lite mindre i plånboken varje månad, kanske en hundralapp, säger Ylva Yngveson, expert inom privatekonomi på Pro Norna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2014

Mer i ämnet