Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Dum som jag var så nappade jag”, berättar Eva. Foto: SVT

Så skyddar du dig mot investeringsbedrägerier

Publicerad

Högutbildade Eva har ett prestigejobb och lever ett normalt liv – men blev ändå lurad på på 350 000 kronor.

– Det känns för jävligt men får skylla mig själv, säger hon till SVT Nyheter.

Så här genomskådar du bedragarna.

Investeringsbedrägerier har varit ett problem i flera år. Men förra året fördubblades antalet anmälda brott och även i år ser polisen hur de ökar.

– Det rör sig om oseriösa företag som annonserar på sociala medier. De använder en känd persons namn och personen sägs ha tjänat en massa pengar på bitcoin säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt it-brottscentrum.

Kändisen har inget med bedrägeriet att göra men annonserna drar till sig en massa människor som är villiga att investera pengar för att öka på pensionen.

Bedrägerierna utförs av både svensktalande och engelsktalande personer. De har en otrolig svada och övertalningsförmåga och du får logga in via en proffsig hemsida där man ser hur värdet ökar varje dag.

– Det är otroligt proffsigt gjort. Men när du betalat in pengarna så är chansen väldigt lite att du får tillbaka dem. Vi försöker spåra dem men kastas mellan olika servrar i olika länder och har ingen möjlighet att gripa dem säger Jan Olsson.

I år under perioden januari till och med april så har det anmälts 1166 investeringsbedrägerier. I år och förra året märker både Polisen och Finansinspektionen av att det är just bitcoin som bedragarna siktar in sig emot.

– Det har varit en stor värdeökning i bitcoin som bidrar till det. Bara förra året ökade vår varnings-lista med 3300 företag inom det området, säger Mikael Sandahl på Finansinspektionen till SVT Nyheter.

I klippet ovan kan du se ”Eva” berätta om hur hon lurades på 350.000 kronor och Polisens och Finansinspektionens lärdomar kring hur man skyddar sig mot bedrägerierna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ger experten tre tips för att undvika att bli lurad. Foto: foto/privat

Investeringsbedrägerier ökar

År 2020 anmäldes 1643 stycken

2023 anmäldes 3961 bedrägerier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.