Sverige domineras av mer klassiskt konjunkturkänsliga bolag, medan exempelvis USA-börsen har ett större inslag av tekniktunga bolag som har gått bra det här året. Foto: TT

Experten: starka konjunkturen kommer inte hålla så länge till

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen fortsatte under 2017 att haka på en snart nioårig trend med stigande börskurser. Ändå blev utvecklingen över året något av en besvikelse i jämförelse med börsutvecklingen i andra länder.

– Det har varit okej, ett genomsnittligt år, men jämfört med den internationella utvecklingen, i Europa, USA och Asien så hade vi en ganska svag utveckling i Sverige, säger Martin Guri, som är chefsanalytiker på Nordea.

Han summerar börsåret 2017. Ett bra år, på ett sätt, med ett plus för Stockholmsbörsen på dryga sex procent, närmare tio procent om man räknar med utdelningen på aktier. Okej, men exempelvis skylångt från USA-börsens uppgång på nästan 26 procent. Där var det ett riktigt kanonår på börsen.

”Stark start på börsåret i Stockholm”

Inför 2017 var det ganska nervöst runt om i världen, på marknaden. Det var en viss nervositet kring hur det skulle gå med konjunkturen, inte minst i Europa, men mycket av alla farhågor har kommit på skam, och därmed har börserna stigit ganska mycket på sina håll.

– Vi hade en väldigt stark start på börsåret i Stockholm, men under sommaren levererade flera verkstadsbolag under förväntningarna, och börsen gick ner ganska kraftigt, säger Maria Landeborn, som är sparekonom på Skandia.

Den nedgången drabbade egentligen bara Stockholmsbörsen, och efter ett par månader hakade Stockholmsbörsen åter på den internationella trenden uppåt. Men, totalt sett blev det ändå sämre än i omvärlden.

– Att det gick så relativt dåligt i Sverige beror på index-kompositionen, alltså vilken typ av aktier vi har på Stockholmsbörsen, helt enkelt, säger Martin Guri.

”Kan ta hem en del vinster”

Han pekar på att Sverige domineras av mer klassiskt konjunkturkänsliga bolag, medan exempelvis USA-börsen har ett större inslag av tekniktunga bolag som har gått bra det här året.

Till våren närmar vi oss en nio år lång trend av stigande börskurser på Stockholmsbörsen. Frågan är då naturlig, att helt enkelt undra om inte börsraset nu står för dörren? Är det inte dags att sälja, kort sagt, om man nu har sparpengar fortsatt placerade på börsen?

– Jag tror nog att man ska vara inställd på att den här starka konjunkturen inte kommer att hålla på så värst länge till. Man ska nog inte spänna bågen för högt, men för det här kalenderåret så ser det fortfarande rimligt bra ut faktiskt, säger Martin Guri.

Maria Landeborn vill ändå ge ett halvt råd som går ut på att ta hem en del av vinsten man har gjort under de senaste åren på börsen, även om allt inte behöver säljas.

– Jag tycker inte att man ska lämna börsen, men man ska vara ödmjuk inför att man har fått en fantastisk avkastning på börsen under väldigt många år. Det betyder att man kan ta hem en del av de vinster man har gjort på börsen under förra året, eller föregående år. Det betyder att man säkrar en del av de vinster man har gjort, samtidigt som man har lite torrt krut i bössan att köpa för om vi får en nedgång eller en rekyl på börsen, säger Maria Landeborn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.