Boeings och Saabs gemensamma projekt, skolflygplanet T-X. Foto: Becker / TT

Saab i jätteaffär – utvecklar plan till amerikanska flygvapnet

Uppdaterad
Publicerad

Flygplanstillverkaren Boeing har vunnit en stor upphandling av skolflygplan till det amerikanska flygvapnet, skriver Reuters. Boeing har ett samarbete med svenska Saab och de har tillsammans utvecklat den vinnande modellen Boeing T-X.

– Det här är ett stort stycke svensk industrihistoria, säger Ann Wolgers, presschef på Saab, till TT.

Det rör sig om en beställning på 351 plan, en affär som enligt Reuters är värd 9,2 miljarder dollar, omkring 81 miljarder kronor.

– För oss är det en volymaffär som vi aldrig haft i modern tid och skulle förändra Saab i grunden på många olika sätt, sade Jonas Hjelm, chef för Saabs flygverksamhet, till TT i en tidigare intervju.

Saab väntas få en minoritetsandel av affären men bedömare från analysföretaget Kepler Cheuvreux har värderat Saabs andel till mellan 30 och 60 miljarder kronor.

17 000 nya jobb – i USA

I ett pressmeddelande skriver Saab att det nya systemet kommer bidra till utbildningen av jakt- och bombplanspiloter i flera generationer framåt. I pressutskicket uttalar sig också vd och koncernchef Håkan Buskhe kring samarbetet med Boeing:

”Det är en stor bedrift för Saabs och Boeings partnerskap och för vårt gemensamma team. Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet”, säger han.

Enligt pressmeddelandet kommer mer än 90 procent av tillverkningen att ske i USA där det skapar över 17 000 arbetstillfällen. Hur många jobb som projektet kan generera i Sverige är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.