SCB ger bakläxa till C och S

Uppdaterad
Publicerad

I debatten om den sänkta restaurangmomsens effekter har svajig statistik blivit sanning. Men nu slår Statistiska Centralbyrån, som tagit fram siffrorna, partierna på fingrarna.

Det går nämligen inte att dra några slutsatser om jobben utifrån siffrorna.

Den har kostat drygt fem miljarder kronor att sänka. Regeringens halverade restaurangmoms skulle ge tusentals nya jobb. Men i den politiska kampen om huruvida sänkningen av momsen skapat nya jobb eller inte, så letar partierna siffror som kan stödja den egna tesen.

Nyligen debatterades den så kallade krogmomsens effekter i riksdagen. Både Fredrik Olovsson (S) och Per Åsling (C) från finansutskottet hänvisade till statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Osäkra siffror

Enligt Centerpartiet har det blivit 9.500 nya jobb. Men siffrorna Socialdemokraterna pekar på visar däremot en minskning med 3.500 jobb.

Men osäkerheten i siffrorna är faktiskt större än själva förändringen som siffrorna visar. Därför får båda två hemläxa av statistikerna på SCB. För man kan inte utläsa varken någon ökning eller minskning i de här mycket osäkra siffrorna.

-Eftersom uppgifterna för både kvartal 1 och 2 ligger inom den statistiska felmarginalen så kan man säkert inte säga att antalet anställda har ökat eller minskat, säger statistikern Fredrik Rahm på SCB.

SVT: Är det ansvarsfullt att använda siffrorna om de är så osäkra?

-Ja, det är ju den information som är tillgänglig, säger Per Åsling (C).

-Ja, vi har ju de siffror vi har. Och så får vi försöka dra slutsatser av dem nu då, säger Fredrik Olovsson (S). Sen kommer vi få ny statistik.

-Då får man mycket mer säkra siffror, då kan man dra säkra slutsatser, fortsätter han.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.