Foto: Janerik Henriksson/TT

SEB-affären utreds av åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Affären 2010 där svenska banken SEB finansierade ett avancerat upplägg där kundernas syfte var att komma åt närmare en miljard tyska skattekronor utreds nu av åklagarmyndigheten i Köln. Det visar dokument som SVT och TT tagit del av. Enligt SEB finansierar man inte den typen av affärer.

Utredningen i Köln växer ständigt. För tre år sedan delgavs elva män som alla haft nyckelpositioner i den affär som nu utreds misstanke som skattebrott. Majoriteten av dem är skatterådgivare och aktiemäklare.

I juni 2016 beslöt åklagaren Anne Brorhilker om husrannsakan på SEB:s tyska huvudkontor i Frankfurt. Den genomfördes i december samma år.

Bankerna & skatteplundringen

SVT har granskat bankens pressmeddelanden och har inte funnit någon information om varken den pågående brottsutredningen eller husundersökningsbeslutet.

Inga skäl att kommunicera

SEB:s informationschef Frank Hojem bekräftar husrannsakan. Han skriver också att ”SEB först i juli fick kännedom om att en tidigare chef förekommer i utredningen”. Men eftersom ”personen inte längre finns kvar i banken” och att det är en ”pågående utredning” har man inte sett några skäl ”att kommunicera detta”. Han skriver också att åklagaren 2016 berättat att ingen misstanke fanns mot SEB.

Enligt SEB:s ledning har banken inte utfört några affärer i Tyskland för att enbart undvika skatt. I ett mejl till SVT och TT skriver SEB:s presschef att man inte finansierat eller ”strukturerat” den typen av upplägg där syftet är att undvika att betala skatt, genom att återkräva skatt som inte är betald.”

Johan Andersson, som också sitter i SEB-bankens verkställande ledning, skriver även att ”Värdepapperslån genom SEB AG i Tyskland har skett i enlighet med gällande lagstiftning, regelverk och marknadspraxis. Affären med värdepapperslån har hela tiden redovisas i full transparens till berörda tyska myndigheter.”

Men SEB:s uppgifter strider på flera punkter mot de dokument och vittnesmål SVT och TT tagit del av.

Genombrott i Köln

Förra året I gjorde Anne Brorhilker vid åklagarmyndigheten i Köln ett genombrott då sex centralt placerade finansmän, som varit djupt involverade i verksamheten, gick med på att ge detaljerad information om uppläggen till åklagaren. De sex som nu är kronvittnen har i förhör och skriftligen berättat om hur skattesvindeln gick till.

De har dessutom gjort ett antal åskådliga skisser för att förklara hur aktierna och betalningarna slussades genom ett antal bolag för att dölja att ägaren på pappret inte hade någon rätt till den skatt som sedan begärdes ut. Här förekommer också uppgifter om SEB och aktieaffären 2010.

I rättsdokument från 2016 och 2017 som SVT och TT tagit del av finns ingen information om att någon anställd på SEB skulle vara misstänkt för något brott. Samtidigt har förundersökningen gång på gång utvidgats.

Åtal i Frankfurt

Även i München och Frankfurt utreder åklagarmyndigheten misstänkta skattebrott i samband med olika aktieutdelningsupplägg som gäller andra banker. I Frankfurt är minst fem personer åtalade för skattebrott. I september i år utvidgades den gärningsbeskrivningen till att gälla sju olika typer av upplägg som alla går ut på samma sak. Att få tillbaka en skatt på aktieutdelningar man egentligen inte har rätt till.

SEB:s informationschef i skriver i mejl till SVT och TT att banken ”löpande gått igenom vår värdepapperslåneaffär i Tyskland” och att de med anledning av åklagarens utredning också ”gjort en fördjupad genomgång”. Enligt banken har man ”inte funnit något som visar på att SEB skulle ha återkrävt skatt som inte betalats”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet