Foto: TT

Skatteministerns order: Granska SEB, Nordea och Danske Bank

Uppdaterad
Publicerad

SEB och Nordea dras in i en dansk skattebedrägerihärva, kopplat till de uppmärksammade så kallade cum ex-affärerna där bedragare plockat ut skatt som aldrig betalats in.

Danmarks skatteminister Karsten Lauritzen (Venstre) vill att danska Finansinspektionen ska granska Danske Bank, Nordea och SEB gällande anklagelser om inblandning i skattesvindel gällande utdelningar i Danmark.

– Jag är inte övertygad om att bankerna lever upp till sitt samhällsansvar, säger Karsten Lauritzen i ett pressmeddelande.

Bankerna & skatteplundringen

SVT söker SEB och Nordea för kommentarer kring den danske ministerns uttalande.

12,7 miljarder

Sedan 2015 undersöker den danska skattemyndigheten en härva där bedragare lyckats få tillbaka 12,7 miljarder danska kronor på utdelningsskatt de misstänks aldrig ha betalat.

Nu hävdar skattemyndigheten att man inte kommer längre med utredningen utan fler upplysningar från bankerna.

”Fått en förfrågan”

Enligt Sören Möller Christiansen, kommunikationschef på den danska finansinspektionen Finanstillsynet, har man tagit emot en förfrågan från den danska skattemyndigheten avseende skattehärvan. Man avser nu att diskutera frågan med den danska skattemyndigheten så snart som möjligt.

I övrigt har Finanstillsynet inga kommentarer kring detta, skriver han till TT.

Enorm skattesvindel

SVT har tidigare tillsammans med TT och journalistnätverket Correctiv granskat det skattebedrägeri som beskrivits som Europas största och som kostat skattebetalare i främst Tyskland och Danmark åtskilliga miljarder kronor.

Enligt en tysk polisutredning ska en före detta chef på SEB i Tyskland ha medverket aktieaffärer som syftat till att få återbäring på utdelningsskatt som aldrig betalats in.

SEB:s enda kommentar har hittills varit ett mejl där man skriver att banken genomfört alla affärer ”i enlighet med gällande lagstiftning och regelverk”.

Nordea kommenterar via mejl att man har ett nära samarbete med danska myndigheter.

”Vi vill naturligtvis bidra till den undersökning som nu inletts. Det är viktigt att understryka att Nordea inte accepterar att utnyttjas som plattform för skattebrott och är inte heller inblandat i de uppmärksammade cum-ex-affärerna.”, skriver Nordeas presschef.

Fakta: Den stora svindeln

  • Tyskland utsattes fram till 2012 för avancerade upplägg med svindleri med återbetalningar av skatt på aktieutdelningar. Metoden, som kallas cum-ex, går ut på att lura sig till återbäring man inte har rätt till, ibland flera gånger. Där utreds brott för över 50 miljarder kronor.
  • I Danmark användes därefter en liknande metod och bedragarna kom över 18 miljarder kronor. I Belgien svindlades två miljarder.
  • Svindlerier av likartade slag har förekommit runtom i Europa, avslöjade ett journalistnätverk i förra veckan. Dessutom var tiotals stora banker inblandade. En utpekad bank i den tyska utredningen är SEB.
  • I andra länder, även Sverige, har det förekommit och förekommer besläktade upplägg, ofta kallade cum-cum, som kan vara olagliga eller inte.
  • De sammanlagda cum-ex-svindlerierna, samt cum-cum-upplägg i Tyskland, Frankrike och Italien, kan ha berövat skattebetalare omkring 500 miljarder kronor de senaste 20 åren, enligt uppskattningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet