Foto: TT

SEB ökar vinsten – men sänker utdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett oväntat stort vinstlyft för bankkoncernen SEB i fjärde kvartalet i fjol, med draghjälp från ett väsentligt högre räntenetto. Men SEB, som liksom konkurrenten Swedbank riskerar mångmiljardböter för penningtvättsproblem i Baltikum, sänker utdelningen.

Den totala utdelningen från Wallenbergsfärens storbank sänks marginellt till 6:25 kronor per aktie eller 67 procent av vinsten. Ägarna får därmed dela på 13,5 miljarder kronor, om årsstämman godkänner förslaget.

I fjol var utdelningen 6:50 kronor. Då ingick även en så kallad extraordinär utdelning på 50 öre.

Högre vinst än väntat

SEB:s redovisar en rörelsevinst på 7 063 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2019. Det kan jämföras med en vinst på 5 768 miljoner kronor motsvarande period 2018.

Vinsten var högre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en rörelsevinst på cirka 6,6 miljarder kronor, enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

”Det var ytterligare ett kvartal med hög kundaktivitet och tillväxten fortsatte i alla marknader. SEB:s diversifierade affärsmodell är fortsatt gynnsam och vi drog nytta av de fördelaktiga finansmarknaderna”, skriver SEB:s vd och koncernchef Johan Torgeby i en kommentar.

Räntenettot, det SEB tjänade på skillnaden på in- och utlåning under senast avslutade kvartal, lyfte med 14 procent till 5 930 miljoner kronor, från 5 215 miljoner kronor ett år tidigare.

Provisionsnettot ökade till 4 989 miljoner kronor, från 4 848 miljoner kronor.

Högre kreditförluster

Totalt uppgick intäkterna under kvartalet till 14 089 miljoner kronor, jämfört med 11 744 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna steg samtidigt till 6 026 miljoner kronor, från 5 561 miljoner kronor. Och kreditförlusterna fördubblades drygt till 997 miljoner kronor, från 413 miljoner kronor.

Den så kallade räntabiliteten på eget kapital, ett lönsamhetsmått som är vanligt i branschen, lyfte till 15,5 procent mot tidigare 12,4 procent ett år tidigare och 13,2 procent under fjolårets tredje kvartal.

Ökningen av kreditförlusterna berodde enligt SEB-chefen på två enskilda företagsengagemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.