Foto: TT

Sifomätning: Majoritet för flygskatt

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av svenskarna är positivt inställda till en flygskatt, enligt en ny Sifomätning. Regeringens utredning om skatten presenteras i dagarna, men många politiker är emot förslaget.

Drygt 70 procent är ganska eller mycket positiva till en flygskatt, enligt Kantar Sifos undersökning, som genomförts på uppdrag av Naturskyddsföreningen. 20 procent är ganska eller mycket negativt inställda till skatten.

Kvinnor mer positiva

Kvinnor är i högre utsträckning än män positiva till skatten, 79 procent respektive 67 procent är för. Nedbrutet på partisympati råder en majoritet för flygskatt inom alla partier utifrån svaren i undersökningen, med störst övervikt bland MP-, V- och S-väljare. Minst positiv övervikt råder bland SD- och M-väljarna.

Styra över till miljövänligare

Flygskatteutredningen, som presenteras i dagarna ska ge förslag på hur skatten ska utformas för att styra över konsumenterna till miljövänligare alternativ och hur den kan uppmuntra flygindustrin att minska sin klimatpåverkan. Men utredaren ska också beakta hur en skatt kan slå mot de regionalpolitiska målen om jobb och konkurrenskraft i alla delar av landet.

Kan bli dyrare Thailandsresor

De kommande vintrarnas Thailandsresor kan bli klart dyrare. Flygskatteutredningen föreslås bli 400 kronor i skatt på varje lång utrikesresa, erfar TT.

Flygskatteutredningen har internt diskuterat fler olika skattenivåer för flygresor, enligt TT:s uppgifter. Den lägsta nivån, 80 kronor, ska gälla för varje enkel flygresa inom EU och därmed också inom Sverige. Den högsta skattesatsen, 400 kronor, läggs på långresor till andra världsdelar. Skatten kan bara tas ut vid avresor från svenska flygplatser så totalkostnaden för två vuxna och två barn som ska resa till Thailand blir 1 600 kronor, förutsatt att flygbolag och researrangörer tar ut hela kostnadsökningen på resenärerna.

Om skattenivåerna som diskuterats även blir förslag till regeringen visar sig i eftermiddag då utredningen överlämnas till finansminister Magdalena Andersson (S).

En skattesats på 80 kronor för kortare flygresor är för övrigt vad Norge införde tidigare i år.

Många emot

Den senaste tiden har det framförts högljudda protester mot en flygskatt från främst politiker i Norrlandslänen och från flygindustrin. Majoriteten i riksdagens trafikutskott förbereder också ett uttalande där man säger nej till skatten.

Frågorna som ställdes var:

I dagarna kommer ett förslag om en ny skatt på svenskt flyg som är till för att minska flygets klimatpåverkan. Hur ställer du dig till att låta flyget betala sin klimatpåverkan genom en ny skatt? Är du...

Mycket negativ (7 procent)

Ganska negativ (13 procent)

Ganska positiv (49 procent)

Mycket positiv (24 procent)

Vet ej (7 procent)

Hur ställer du dig till en klimatskatt på flygresor om intäkterna används för att förbättra villkoren för tågen, till exempel att tågen går i tid, bättre tillgänglighet samt bättre underhåll av spår och signalsystem? Är du...

Mycket negativ (9 procent)

Ganska negativ (12 procent)

Ganska positiv (38 procent)

Mycket positiv (37 procent)

Vet ej (4 procent)

Undersökningen som omfattar 1 000 personer, 15 år och äldre, genomfördes per telefon under vecka 45 av Kantar Sifo på uppdrag av Naturskyddsföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer