Silicon Valley Bank stängs av amerikanska myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska banken SVB har stängts av amerikanska myndigheter. Bankens problem har skakat hela sektorn och både svenska och europeiska storbanker har fallit tungt under fredagen.

Beskedet kommer efter att storbanken tvingades sälja en stor del av sina värdepappersinnehav med stor förlust. Något som skapat oro på världens börser.

Nu har amerikanska myndigheter stängt banken och tagit kontroll över dess tillgångar, då bankens försök att ta in kapital misslyckats, rapporterar CNBC.

Insättningsgaranti

Silicon Valley Bank, som framför allt riktar sig till teknik- och tillväxtbolag är en av de största bankerna i Kalifornien.

Den amerikanska bankövervakningsmyndigheten Federal Deposit Insurance (FDIC) meddelar att försäkrade kunder kommer att få tillgång till sina pengar senast på måndag morgon. Insättningsgarantin är upp till 250 000 dollar. Hur större konton påverkas är oklart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De dåliga nyheterna tolkas positivt av marknaden. Det man vill se är att arbetsmarknaden kyls av för då ökar chanserna för att inflationen faller tillbaka, menar sparekonomen Marie Landeborn. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.