Så här glad kan man bli av att få tillbaka pengar på skatten. Foto: TT/Wikimedia Commons

Nu kan du få tillbaka skattepengarna

Uppdaterad
Publicerad

I dag är första dagen att få sin skatteåterbäring för dem som har skaffat en digital brevlåda och fått sin deklaration godkänd. Redan i går fick en del sina pengar, en dag tidigare än vad som aviserats.

Skatteverket skriver i ett pressmeddelande att 555.485 personer får sin skatteåterbäring mellan 5 och 7 april. Det är första gången som pengarna betalas ut så tidigt. Och det blev faktiskt en dag tidigare än så – redan på tisdagen började återbäringen trilla in på många konton.

– Vi ville inte lova i förväg att de skulle komma redan i går, men många har redan fått sin skatteåterbäring, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Totalt betalas nästan 4,4 miljarder kronor ut i den här första omgången.

Digital brevlåda krävs

Enligt Skatteverket har nästan 1,4 miljoner personer skaffat en digital brevlåda till och med den 26 mars. Av dem får alltså ungefär en tredjedel sin skatteåterbäring redan nu.

– För att få pengarna så tidigt krävs en digital brevlåda, att personen har godkänt deklarationen senast 29 mars utan att ändra eller lägga till något samt att Skatteverket har godkänt deklarationen, säger Eva Bodén verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i pressmeddelandet.

Dessutom krävs att man har anmält konto för utbetalning.

Får till midsommar om man deklarerat digitalt

Anledningen till att skatteåterbäringen kommer så tidigt är att Skatteverket dels vill ge snabbare besked, dels vill få fler att ansluta sig till digital brevlåda.

De som inte får sina pengar nu kan få dem till midsommar om de deklarerar digitalt, det vill säga genom Skatteverkets app eller e-tjänst, eller genom att sms:a eller ringa. Den som deklarerar på pappersblankett får slutskattebeskedet i augusti om man är privatperson. Sista dag att deklarera är 2 maj.

Läs mer HÄR om vad som händer när du deklarerat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.