Enligt Torsten Fensby, som är en av Sveriges ledande experter på internationell skatterätt, bör Skatteverket göra en noggrann utredning för att ta reda på omfattningen av skatteuppläggen. Foto: TT

Skatteexpert: Dags att utreda skatteplundringen

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket bör göra en internutredning kring omfattningen av skatteuppläggen cum-cum och cum-ex i Sverige. Det anser Torsten Fensby, expert på internationell skatteflykt.

– Ytterst är detta en fråga om ren skatteplundring, säger han.

Det finns flera tecken på att svenska banker utför så kallade cum-cum-skatteupplägg i Sverige. Det har SVT Nyheters granskning av uppläggen visat. Även Skatteverket har sett tecken på detta. Myndigheten har tidigare berättat att de noterat att bankernas aktielån stiger just kring tiden för utdelning.

Cum-cum definieras idag som ett sätt att bli av med skatten på aktieutdelningar genom att kortsiktigt flytta ägandet just kring tidpunkten för utdelningen.

Bankerna & skatteplundringen

– Men att det finns någon otillbörlighet i det låter jag vara osagt, det måste bedömas från fall till fall, sade Ulrika Vretendahl som företräder Skatteverket i domstolsprocesser, till SVT Nyheter och TT i oktober.

Hittills har Skatteverket drivit få så kallade cum-cum-fall till domstol. Detta trots att det finns en praxisdom som är tio år gammal. År 2007 fastslog Kammarrätten att Skatteverket hade rätt när de underkände ett cum-cum-upplägg som banken Carnegie hade genomfört.

Tungt ansvar hos regeringen

Enligt Torsten Fensby, som är en av Sveriges ledande experter på internationell skatterätt, bör Skatteverket göra en noggrann utredning för att ta reda på omfattningen av skatteuppläggen. Upplägg som enligt Torsten Fensby i flertalet fall innefattar grova kringgåenden av skattelagstiftningen.

– Dels kan Skatteverket göra en internutredning. Utöver den revisionen borde även Riksrevisionen titta på detta för att se vad det finns för svagheter i systemet och också se omfattningen, säger han.

Torsten Fensby anser att regering och riksdag också har ett tungt ansvar.

– Naturligtvis borde lagstiftarna reagera. Det finns lagstiftning på gång . Men om det är så att de frågor som aktualiseras på grund av cum-cum och cum-ex inte beaktas fullt ut i den här utredningen , så har man anledning att titta på den en gång till. För att säkerställa att man får ett absolut stopp på det här. För ytterst är detta helt och hållet en fråga om ren skatteplundring, säger han.

Den statliga utredningen om kupongskatten väntas presenteras för regeringen i december. Uppdraget för utredaren är att göra den mer modern och anpassad till EU-lagstiftningen.

Praxisdom när Morgan Stanley försökte undvika svensk skatt

År 2007 gav Kammarrätten Skatteverket rätt när de underkände ett cum-cum-upplägg som banken Carnegie gjort. Det handlade om investmentbanken Morgan Stanleys tyska dotterbolag som lånat ut 1,5 miljoner Ericssonaktier till den svenska banken under ett dygn.

På så sätt undvek Morgan Stanley så kallad kupongskatt på utdelningen som var på drygt 5,2 miljoner kronor, en skatt som Skatteverket automatiskt innehåller för utländska aktieägare. Istället blev Carnegie skyldiga att betala vanlig kapitalskatt. Men i och med att aktierna lämnades tillbaka till Morgan Stanley kunde banken göra avdrag för den skatten. Regeln som stoppade upplägget kallas bulvanregeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet