Skattekonsulten Göran Andersson driver ett företag i Sverige som riktar sig till svenskar som vill pensionera sig utomlands. Han tror att antalet svenskar som väljer att flytta till Portugal kommer att minska ”ganska rejält” i och med beskedet. Foto: Arkivbild/Pressbild

Skattekonsulten: ”Fler kan flytta till Malta och Frankrike”

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags skrev finansminister Magdalena Andersson (S) på ett nytt avtal med Portugal som sätter stopp för alla svenskar som bosätter sig i landet och tar ut sin tjänstepension skattefritt.
– Jag har några kunder som är tveksamma till att fullfölja sina planer att flytta till Portugal, kommenterar skattekonsulten Göran Andersson.

Det befintliga skatteavtalet mellan Sverige och Portugal innebär att svenskar som bosätter sig i Portugal i fem år kan plocka ut hela sin tjänstepension skattefritt – för att sedan flytta tillbaka till Sverige igen. Men i torsdags skrev finansminister Magdalena Andersson (S) under ett nytt avtal som stoppar detta. 

Hit kan pensionärerna flytta istället

Skattekonsulten Göran Andersson driver ett företag i Sverige som riktar sig till svenskar som vill pensionera sig utomlands. Han tror att antalet svenskar som väljer att flytta till Portugal kommer att minska ”ganska rejält” i och med beskedet.

– Jag har några kunder som är tveksamma till att fullfölja sina planer att flytta dit, säger han. 

SVT:s granskning visade i januari 2017 en femdubbling av antalet svenskar som flyttade till Portugal, sedan landet gett möjligheter att slippa skatt på privata tjänstepensioner.

– Om avtalet går igenom tror jag även att länder som Malta och Frankrike kommer att segla upp som mer populära än de varit tidigare. Båda de länderna har skatteavtal där Sverige inte får beskatta tjänstepensioner, säger Göran Andersson.

Drar paralleller till Finland

Men avtalet mellan Sverige och Portugal måste dels godkännas av Sveriges riksdag, dels portugisiska parlamentet för att träda i kraft. Här drar Göran Andersson paralleller till grannlandet Finland, som ville få till stånd ett nytt skatteavtal med Portugal redan 2016 – men stötte på patrull. 

– När det kom till ratificering i det portugisiska parlamentet så blev det inget. Några år senare, när det fortfarande inte hänt något, tröttande finnarna och sa upp skatteavtalet. 

Detta rapporterade bland andra Svenska YLE om i juni 2018. 

– Frågan man kan ställa sig då är: kommer Portugal nu att gå med på det här avtalet i sitt parlament den här gången eller inte?, spekulerar Göran Andersson.

999 000 per person

Är Portugal det land i världen som hittills haft mest generösa skatteregler för svenska pensionärer? 

– Ja, så är det. Men det är viktigt att understryka att om man ska flytta utomlands bör det vara av andra orsaker än bara skatteskäl, säger Göran Andersson.

SVT:s tidigare nämna granskning visade också att de som flyttade till Portugal hade betydligt högre inkomster än de som flyttade till Spanien eller Thailand. Den genomsnittliga årsinkomst för pensionärerna som flyttade till Portugal var på 999 000 per person. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer