Enligt ekonomiprofessor Christoph Spengel är det tydligt att svenska SEB varit aktiva på den tyska cum-ex-marknaden. Foto: Mannheims universitet/TT

Skatteprofessor: Klart att SEB visste att affären bröt mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Professor Christoph Spengel vid Universitetet i Mannheim är en av Tysklands främsta skatteexperter. Han har noga läst dokumenten som rör den svenska bankens affärer 2010.

– SEB var välinformerade, säger han.

De senaste åren har Christoph Spengel noga följt problematiken kring de avancerade skatteuppläggen. Han har skrivit ett antal akademiska artiklar i forskningstidskrifter och han har gjort beräkningar på hur mycket uppläggen kostat tyska skattebetalare.

Enligt åklagarmyndigheten i Köln gick staten miste om runt en miljard kronor bara i den enskilda affären som SEB var med om att finansiera 2010, något som banken förnekar.

Bankerna & skatteplundringen

100 miljarder i utebliven skatt

Christoph Spengels beräkningar, som utgår från aktiebörsens statistik kring utländskt ägande och utdelningarna på aktier, visar att Tyskland drabbats av motsvarande cirka 100 miljarder kronor i skatteförluster på grund av skatteuppläggen, de så kallade Cum-ex-affärerna.

Spengel påpekar att beräkningarna i hans studie är försiktiga. De verkliga beloppen är troligen betydligt större, säger han.

– Vi kunde ha finansierat universitet, utbildning, förskolor, arbetslöshet med de pengarna. Så skadorna på samhället är enorma.

Christoph Spengel tvekar inte när han gått igenom materialet kring SEB:s tyska skatteuppläggsaffär 2010.

– Det är väldigt tydligt att SEB och alla de andra deltagarna var välinformerade om att affärerna handlade om så kallade Cum-Ex-transaktioner. Och dessa transaktioner bryter mot tysk lagstiftning.

”I enlighet med gällande lagstiftning”

Detta avvisas av SEB. I ett mail till SVT och TT skriver SEB:s Tysklandschef Johan Andersson att ”Värdepapperslån genom SEB AG i Tyskland har skett i enlighet med gällande lagstiftning, regelverk och marknadspraxis. Affären med värdepapperslån har hela tiden redovisas i full transparens till berörda tyska myndigheter.”

Christoph Spengel pekar på att dokumenten visar att banken var mycket involverade i den tyska skatteuppläggsmarknaden med flera olika roller. De hade intensiva relationer med en tysk investmentfond, de försåg affären med ett korttidslån på 500 miljoner euro och de försåg kunden med de nödvändiga aktierna för att affären skulle genomföras.

– Om du är medveten om att du är med i en kriminell organisation och det är så i fallet här med SEB, då strider det mot lagen. Och det är just det som den tyska domstolen i Köln utreder, säger Christoph Spengel.

Professor Spengel vill också påpeka att ingen på SEB-banken i Frankfurt har kunnat genomföra en sådan affär helt själv.

– Om SEB garanterar ett lån på 500 miljoner euro så måste styrelsen ha informerats, säger han.

– SEB finansierar inte så kallade cum-ex affärer. Vi har inte heller strukturerat den typen av upplägg där syftet är att undvika att betala skatt, genom att återkräva skatt som inte är betald, kommenterar Frank Hojem, presschef på SEB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet