Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Augustsson, kommunikationschef på Nasdaq som äger Stockholmsbörsen. Foto: SVT

Plötsligt jätteras på Stockholmsbörsen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev skrämselhicka på ledande Europabörser liksom Stockholmsbörsen en kort stund i förmiddagshandeln. Ett plötsligt ras på runt sju procent noterades, men lika fort försvann det igen.

– Det var en större aktör på marknaden som lade en väldigt kraftig säljorder, säger David Augustsson, presstalesperson vid Nasdaq.

Stockholmsbörsen tappade omkring sju procent och liknande tendenser syntes bland annat på Frankfurtbörsen och på nordiska marknader. Lika fort steg dock index.

Nu undersöks saken av både börsoperatören Nasdaq, som äger Stockholmsbörsen, och Finansinspektionen (FI).

Stor säljorder orsaken

Hos börsoperatören hade man inledningsvis ingen förklaring. Senare slog man fast att det rörde sig om en ovanligt stor säljorder.

– Vi har lagt mycket tid på att utesluta att det handlar om fel i våra system eller någon form av extern attack. Det har vi konstaterat att det inte var. Det var en större aktör på marknaden som lade en väldigt kraftig säljorder, vilket gjorde att kurserna gick ned väldigt markant under en kort period, säger David Augustsson, kommunikationschef på Nasdaq.

”Inga avvikelser från regler”

Enligt uppgift till finanstidningen Dagens Industri, samt till nyhetsbyrån Reuters, var det Wall Street-jätten Citigroups handel som låg bakom bakom det plötsliga fallet. De uppgifterna har dock inte bekräftats – och Nasdaq kommenterar inte vilka som varit inblandade.

– Vi kan inte gå in på orsaker till varför försäljningen skedde eller vem det var som stod bakom. Senaste timmarna har vi inte hittat några avvikelser från våra regler. Tiden får utvisa vad som är orsaken och effekten för sparande, säger David Augustsson.

Har ni varit i kontakt med aktören?

– Ja, vi har kontakt med inblandade parter men kan inte säga så mycket mer om den dialogen.

”Fat finger”

Det djupa hacket skulle kunna ha orsakats av ett ”fat finger” – det engelska uttrycket används på marknaden för att beskriva inmatningsfel via tangentbordet eller med musklick.

Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, menar att det är en möjlig förklaring.

– Det verkar som att det är någon form av feltryck på terminsmarknaden. Någon har lagt en för stor volym eller haft en för låg limit men det är fortfarande väldigt mycket spekulation just nu och allt studsar ju upp igen, det talar för att det blivit någon form av feltryck, säger han till TT.

Hur ovanligt är detta?

– Det är jätteovanligt. Jag har aldrig sett det här på den svenska marknaden under mina 35 år, vi har sett det hända i USA någon gång.

Stockholmsbörsen dök – vad hände?  Se hela SVT:s direktsändning här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer