Rörelsevinsten för Handelsbanken hamnade på 6 110 miljoner kronor för årets första kvartal. Foto: Alexander Larsson Vierth / TT

Slopad vinstdelning lyft för Handelsbanken

Uppdaterad
Publicerad

Handelsbankens resultat för första kvartalet lyfter betydligt mer än väntat. En slopad avsättning på 827 miljoner till personalens vinstdelningsprogram Oktogonen och andra engångsposter ligger bakom lyftet.

Handelsbanken redovisar en rörelsevinst på 6 110 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 5 161 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5 193 miljoner kronor i det senast avslutade kvartalet.

Justerat resultat oförändrat

Men resultatet stärktes av att en reservering på 827 miljoner kronor till de anställdas resultatandelssystem Oktogonen för 2018 slopats.

”Justerat för detta, engångs- och valutaeffekter var rörelseresultatet i stort sett oförändrat”, skriver Handelsbanken i sin delårsrapport.

– Det är alltid trevligt och roligt för alla anställda om det blir utbetalning av Oktogonen, säger Anna Hjelmberg, ordförande för Finansförbundet Handelsbankens koncernklubb.

– Men just kring själva beslutet kan vi inte ha någon åsikt. Det är regelverk som styr och styrelsen som tar beslutet.

Handelsbankens delårsrapport: Positiva valutaeffekter

  • Valutaeffekterna var positiva och lyfte resultatet med 60 miljoner kronor.
  • Räntenettot lyftes samtidigt av att statliga avgifter sjönk med 161 miljoner kronor. Handelsbankens avgift till den så kallade resolutionsfonden föll exempelvis till 458 miljoner kronor, mot 617 miljoner ett år tidigare.
  • Räntenettot för den svenska verksamheten steg 3 procent till 4 356 miljoner kronor, medan rörelseresultatet i Sverige sjönk 5 procent till 3 096 miljoner kronor.
  • Handelsbankens utlåning till svenska hushåll ökade med 4 procent i årstakt till 848 miljarder kronor. Företagsutlåningen i Sverige steg 5 procent till 502 miljarder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.