Familjen Eliasson hör till dem som redan amorterar på sina lån Foto: TT/SVT

Slutspurt på amorteringsfria lån

Uppdaterad
Publicerad

Det nya lagkravet på amortering vid höga bostadslån träder i kraft på onsdagen. Kravet kom till för att få bukt med skenande bostadspriser och ökad belåning, men få experter tror det räcker. Däremot har bankerna sett en rush senaste tiden på mindre lån till ombyggnader.

– Det har varit en riktig slutspurt, vi har sett en jättestor ökning på tilläggslån nu inför amorteringskravet, senaste veckan är det 50 procent mer än förra året, säger Michael Skytt, bolånechef på Nordea till SVT Nyheter.

Även andra banker rapporter om slutspurt, men har inga exakta siffror. Handelsbanken har sett en total ökning med 15 procent på alla lån senaste två månaderna.

Men den viktiga frågan är om amorteringstvånget långsiktigt kan stoppa den ökande belåningen och skenande priser på villor och bostadsrätter som oroat politiker, riksbank och myndigheter i flera år. Bankerna har redan successivt och frivilligt infört en form av amorteringskrav.

De flesta amorterar redan

De flesta som behöver amortera tycks redan göra det. Enligt Finansinspektion har andelen nya bolånetagare som amorterar ökat från 44 procent 2011 till 67 procent förra året.

Vi möter två villaägare i två förorter söder om Stockholm. Louise Hall köpte villa i Tallkrogen för fyra år sedan. Hon amorterar, men det är frivilligt. Lite längre bort, i Sköndal, köpte Ida Eliasson ett radhus i höstas. 

– Det var krav från banken att amortera när vi ville låna så mycket, säger hon.

Två procent per år

Och storbankerna bekräftar den bilden. De flesta som har lån på 50-70 procent av marknadsvärdet amorterar.  Har man över 70 procent kommer man inte undan.

– Sedan 2014 amorterar alla som har lån på mer än 70 procent av marknadsvärdet, säger Michael Skytt. 

Det är också det den nya lagen kräver: 2 procent årlig amortering på lån över 70 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.