Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu satsas svenska statliga och privata pensionspengar på en ny bolagstyp, SPAC, som blivit en mångmiljardaffär i USA. Foto: SVT

Spac: Bolag utan verksamhet lockar till sig miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Nu satsas svenska statliga och privata pensionspengar på en ny bolagstyp, Spac, som blivit en mångmiljardaffär i USA. Det handlar om bolag utan innehåll som sätts på börsen för att i framtiden köpa en verksamhet. Samtidigt varnar forskare för en bubbla.

Spac* är en bolagstyp som förra året drog till sig astronomiska 700 miljarder kronor i värde genom hundratals börsintroduktioner i USA. I år har trenden förstärkts än mer. Nu kommer bolagstypen till Sverige när den första börsnoteringen görs imorgon.

Det handlar om ett bolag utan verksamhet – en påse pengar som sätts på börsen – som inom några år ska köpa ett okänt bolag med verksamhet som inte är börsnoterat.

– Uppfinningar, vare sig de är i finansvärlden eller inom teknologibranschen, tenderar att sprida sig som virus, säger Ivana Naumovska professor på det franska elituniversitetet INSEAD.

Först i Sverige

Investeringsbolaget Bure blir nu först i Sverige när de tar in 3,5 miljarder kronor till ett Spac-bolag när det noteras på Stockholmsbörsen imorgon.

– För oss handlar det om att hitta tillväxtmöjligheter och utvecklingspotential. Det är det som vi tycker är spännande, säger Henrik Blomquist, vd på Bure, till SVT Nyheter. Han menar också att de nu kan köpa större bolag med hjälp av Spac.

Men Spac har långt ifrån varit en framgångssaga för investerarna i USA, även om det brukar börja bra. Forskning visar aktiekurserna har stigit med 6,5 procent vid börsdebuten och fortsatt stiga fram till dess att ett bolag med verksamhet köpts med 9,3 procent. Men efter detta spekulationsskede, när bolaget med verksamhet köpts, så har det i genomsnitt hamnat på minus – rejält – drygt 15 procent.

Risk för bubbla

Professor Ivana Naumovska ser en framtida bubbla som kan spricka:

– Det finns signaler som antyder att många Spac-bolag är sköra och investerarna har fått låg avkastning. Så marknaden kommer lära sig och göra bättre värderingar.

Svenska pensionspengar

Svenska folket är med och satsar pengar i den första svenska Spac-bolaget. Bland de så kallade ankarinvesterarna i Bures Spac så återfinns nämligen statliga pensionsfonden 4 AP-fonden, och det av arbetsmarknadens parter ägda pensionsbolaget AMF.

– Vi erbjuder en gemensam start på en väldigt långsiktig resa, där vi ska utveckla nordiska bolag, säger Bures vd, Henrik Blomquist.

*Förkortningen Spac betyder “special purpose acquisition company” på engelska. I Sverige kallas bolagstypen ibland för speciella förvärvsbolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer