Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Runtom i Europa duggar kampanjerna för att minska elkonsumtionen tätt – men här i Sverige har politikerna fullt fokus på annat. Hör SVT:s ekonomikommentator om ländernas vitt skilda strategier i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT & Karin Fallenius/SVT

”Spara el? Klart vi kan!”

Publicerad
Analys ·

Politikerna vågar inte säga oss den bistra sanningen så här direkt före ett val. Ingen vill komma med den dåliga nyheten: det kommer krävas uppoffringar av alla.  

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Det sägs att vi behöver fördubbla elproduktionen de närmaste 20 åren. Då är det bråttom att sätta spaden i marken. Men, hur många vind- och atomprojekt vi än drar i gång idag, så hjälper det oss inte betala elräkningarna i vinter, nästa vinter eller den därefter.  

Lösningarna vi erbjudits i valrörelsen handlar främst om att staten betalar den överdyra delen av räkningen. Ekonomer som Lars Calmfors menar att det istället vore bättre med bidrag vid sidan av, och låta elen kosta vad den kostar, så att vi vill snåla med den maximalt.  

Svenska politiker tysta om uppoffringar

Många svenskar snålar redan. Vissa säljer huset för att slippa möta vinterns elräkningar. Svenskarna rustar, men från politikerna är det väldigt tyst om att vi skulle behöva uppoffra något. Business as usual, bara man kan få ut de där elrabattcheckarna i tid.  

I valrörelsen har det bråkats om vems felet är att vi hamnade här. Det finns delade meningar om vilka energislag vi borde satsa på framåt. Men man borde kunna enas om att här och nu kan man undvika de värsta prissmällarna om var och en drar sitt strå till stacken. 

Sparkampanjer i Europa

Om hela Europa skulle minska efterfrågan på el med 5 procent skulle priserna i elområde 3 vara på ungefär samma nivå som hösten 2021, alltså före Rysslands invasion av Ukraina, visar en studie som beställts av Energiforsk.  

I Tyskland drar man ned värmen på offentliga kontor till 19 grader. I Finland drar kampanjen ”Snäppet svalare” igång i oktober med uppmaningen att bada mindre bastu. Häromdagen vädjade Frankrikes president Macron till sina landsmän om att spara 10 procent av elen. ”Vi har ödet i våra händer”, peppade han fransmännen i en av många europeiska kampanjer som riktar sig till befolkningen.  

Här i Sverige har vi: ingenting.  

“Nudging” kan förändra vanor

Tydligen gick det an förr, att våga fråga folket om en liten kollektiv ansträngning. Inte för att jag vill ha tillbaka ”Släck av!”-kampanjens hurtighet från femtiotalet. Men beteendeforskningen har sedan dess lärt oss mycket om hur vi fungerar som individer och i grupp. ”Nudging” som blev på modet för ett antal år sedan har många enkla och billiga knep att bjuda på för att ”knuffa” folk att ändra sitt beteende. Helt frivilligt.  

Till exempel fick elbolag i USA ned kundernas förbrukning med hjälp av en liten smiley på elräkningen till de hushåll som sänkt sig under snittet. Bara att bli medveten om var man befinner sig i förhållande till andra hjälper. Vem blir först med att spelifiera timpris-modellen så att vi kollar el-appen oftare än Instagram?  

Fokusera på det positiva

Apropå sociala medier, en av de starkaste påverkansfaktorerna är sociala normer. Jag undrar vilken influencer som blir först att utmana oss på vem som kan sänka sin förbrukning mest i #eljakten? Jag har i alla fall stängt av all golvvärme. Tillräckligt för att leva upp till mina 5 procent?  

Förslag till den som nu i smyg skissar på en kampanj som kan dra igång efter valet: fokusera inte på uppoffringen. Ingen gillar att frysa. Fokusera på att det ska värma inombords på oss när vi gör vår insats för allas bästa. Klart vi kan! 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.