Sparare kräver Swedbank på miljarder

Publicerad

En miljon fondsparare i Swedbank borde få sina pengar tillbaka – det menar Aktiespararna. Nu har de lämnat en in grupptalan Allmänna reklamationsnämnden. Aktiespararna menar att Swedbanks allemansfond, med hög förvaltningsavgift i praktiken är en billig indexfond, och nu tycker man kunderna skall få tillbaka sammanlagt 7 miljarder kronor.

Föreningen Aktiespararna har länge varit kritisk mot att många storbankens fonder tar mycket betalt, för en förvaltning som ofta är väldigt passiv. De tycker att Swedbank skall betala tillbaka 10 års för höga förvaltningskostnader. Det handlar om en miljoner fondkunder, som har Swedbank Robur Allemansfond och  Swedbank Robur Kapitalinvest.

Föreningen har gjort noggranna anlyser av både innehav och hur kursen rört sig. Slutsatsen är att fonderna ligger alldeles för nära index för att kallas en aktiv förvaltning, enligt Aktiespararna.

Kan bli rekordbelopp

Aktiespararna har en lista på drygt 1500 kunder vars talan man för. Men skulle man få rätt så gäller ett utslag i ARN alla konsumenter som är i ”liknande situation”. Totalt är det i såfall 7 miljarder i förvaltningsavgifter Swedbank borde betala tillbaka, enligt Aktiespararna.

Det skulle betyda ett av de största ersättningsbelopp som förekommit i Sverige.

Swedbank vill i dag inte svara på frågor om fonderna från SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer