Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi har en period bakom oss med mycket god ekonomisk utveckling och det ska vi vara tacksamma för, säger Stefan Ingves.

Stefan Ingves: ”Vi kommer göra det som krävs”

Uppdaterad
Publicerad

I ett tal på Riksbanken beskriver Stefan Ingves, Riksbankens chef, en situation olik något han tidigare varit med om. Enligt företagsledare som Riksbanken varit i kontakt med har allt förändrats på två veckor. Ingves vill nu att Riksbankens åtgärder ska ses som en försäkring för samhällsekonomin.

– De senaste veckorna har varit några av de mest dramatiska Sverige har upplevt i modern tid. Jag har arbetat med många ekonomiska kriser, däribland tre stora i Sverige. Men jag har aldrig tidigare upplevt ett så snabbt förlopp och att det har fattats så många beslut på så kort tid, säger Stefan Ingves.

– Vi har en period bakom oss med mycket god ekonomisk utveckling och det ska vi vara tacksamma för, säger Stefan Ingves.

I talet uttryckte Ingves en tacksamhet för att man tidigare har sett en god ekonomisk utveckling, men har förståelse att rådande kris kommer slå hårt mot företag och individer.

– Om ett företag inte har efterfrågan på produkter har man sannolikt fortfarande kostnader. Det leder till varsel och uppsägningar och det är det vi har sett på senare tid, säger Stefan Ingves.

Riksbanken har presenterat flera åtgärder och är villiga göra mer om det krävs.

– Våra åtgärder ska ses som en slags försäkring för samhällsekonomin. De motverkar att problem på finansmarknaderna i sin tur skapar problem för svenska företag. Om bankerna har god likviditet själva och inte ser sig behöva delta i Riksbankens program är det bara positivt. Då behöver inte heller företagen ha problem att få banklån. Åtgärderna finns som en försäkring att det ska fortsätta att vara fallet, säger Ingves.

  • Riksbanken har satt fart på sedelpressarna i coronakrisen, för att stimulera utlåning till drabbade hushåll och företag när ekonomin tvärnitar och säkra att det finns likviditet i banksystemet.
  • Stefan Ingves och hans direktion har utökat Riksbankens stödköpsprogram med 300 miljarder kronor. Stödköpen, som tidigare bara omfattat statsobligationer, omfattar nu även att inkludera bostads-, kommun- och företagsobligationer.
  • Gratis likviditetslån till företag via banker har också börjat erbjudas av Riksbanken, en åtgärd som enligt befintlig plan ska skjuta till 500 miljarder kronor i ny likviditet i banksystemet.
  • Riksbanken har också med hjälp av ett så kallat swap-avtal med USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) på 60 miljarder dollar (cirka 600 miljarder kronor) börjat erbjuda bankerna billiga dollarlån så att det inte uppstår brist på dollar i banksystemet i turbulensen på världsmarknaden.
  • Riksbanken har även sänkt utlåningsräntan för lån över natten till bankerna till 0,20 procentenheter över reporäntan, från tidigare 0,75 procentenheter över. Riksbanken erbjuder samtidigt banker obegränsade mängder pengar mot säkerhet med tre månaders löptid till en ränta på 0,20 procentenheter över reporäntan.
  • Samtidigt har kraven på säkerheter för lån i Riksbanken mjukats upp, så att det nu bland annat går att använda bostadsobligationer för att låna i Riksbanken.
  • Riksbanken har också tillfälligt släppt in fler aktörer vid sidan av storbankerna som motparter i penningpolitiska transaktioner.

Källa: Riksbanken/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet