Dubbelsmockan mot konsumenterna: Högre pris på plast gör matkassen ännu dyrare

Publicerad

Priset på plast ökar. Det gör att många livsmedel, som redan drabbats av prishöjningar, blir ännu dyrare.

– Det kommer i slutändan betyda att du kommer betala mer för allting du köper, säger Andreas Malmberg, vd för plasttillverkaren Trioworld.

Priserna på plast har ökat under en längre tid. Inte minst har pandemin ökat efterfrågan och gjort produktionskedjorna ansträngda.

Nu ökar också priset på grund av kriget i Ukraina. Dels handlar det om ökande priser på energi och råvaror, dels att en del av tillsatsvarorna som används i plasttillverkningen produceras i Ryssland och att importen nu stoppats, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Fläskfilé, gurkor och blöjor

Framförallt är det polyeten, mjukplast som ökar i pris.

– Det är den vanligaste plastsorten som finns runt fläskfilén, och gurkan och i blöjor till exempel, säger Andreas Malmberg, vd för plasttillverkaren Trioworld.

Han säger att konsumentpriserna för just plastdelen i livsmedel ökat med runt 70 procent sedan början av förra året, men beräknas öka med ytterligare 20 procentenheter under april.

Konsumenten, som redan drabbas av ökade priser på flera livsmedel, får därför en ”dubbelsmocka” när man även får betala mer för förpackningen. Som exempel tar Andreas Malmberg ett bröd som förpackats med plast.

– Påsen runt brödet kostade kanske runt 50 öre för konsumenten för ett år sedan och nu ligger kostnaden på ungefär en krona.

”Har bara börjat”

Det är inte bara livsmedel som drabbas.

– Plast finns ju i princip alla produktkategorier: livsmedel, sjukvårdsmateriel och kläder. Och även om mjukplasten ökat mest i pris så är det en generell ökning på alla plaster, säger Malmberg.

Hur priserna på plasten utvecklas framöver påverkas bland annat av olje- och gasleveranser från Ryssland, men också hur väl produktionskedjorna återhämtar sig efter pandemin. Andreas Malmberg är dock säker på att det kommer bli dyrare innan det vänder.

– Vi har bara börjat se den utvecklingen som inflationstrycket innebär, det kommer fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.