Stockholmsbörsen mer lik Frankfurt än New York

Publicerad

Den senaste tidens börsturbulens är inte unik för Stockholmsbörsen. Tvärtom. När börserna i New York, Paris eller Hong Kong rasar, rasar det oftast i Stockholm också. Men mest lik Stockholmsbörsen är Frankfurtbörsen.

– Det är tydligt att börserna går väldigt mycket hand i hand, säger Stockholmsbörsens kommunikationschef David Augustsson.

När det rapporteras om börsrörelser i Sverige är det stort fokus på vad som händer på framför allt aktiebörserna i New York. Betydligt mindre uppmärksamhet ges Deutsche Börse med placering i tyska finanshuvudstaden Frankfurt. Men om man tittar på Stockholmsbörsens kursutveckling över tid, är det tydligt att den svenska och tyska börsen har stora likheter.

När det rasar, som till exempel börsraset i mars 2020, ser rasen väldigt lika ut. Och när det går upp, liknar kurvorna också varandra.

Det finns flera förklaringar till att tyska och svenska börsen utvecklas på ett liknande sätt. Tyskland är Sveriges överlägset största handelspartner. Vi handlar för runt 400 miljarder kronor med Tyskland varje år.

Dessutom finns det bolag som är börsnoterade både i Sverige och Tyskland, till exempel lastbilstillverkaren Scanias moderbolag Traton.

”Börstrenderna är väldigt globala”

Det finns även en aktiebörs i Sverige som ägs av den regionala värdepappersbörsen i Stuttgart.

– Dessutom har vi på ägarsidan många stora internationella banker som äger och styr en hel del av kapitalet på de stora börserna. De trender som vi ser i Sverige och i Europa ser vi också i USA. Börstrenderna är väldigt globala, säger David Augustsson.

Sveriges grannbörser Oslobörsen och Köpenhamnsbörsen skiljer sig från den svenska. Stockholmsbörsen är en bredare börs med många industriföretag och bolag från olika branscher. Vilket delvis liknar Frankfurtbörsen. I Oslo är däremot börsen mycket mer beroende av priset på olja och fisk. I Köpenhamn domineras börsvärdet bland annat av läkemedelsbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.