Stockholmsbörsen mot strömmen – steg idag

Publicerad

Bland storbolagen steg Getinge mest, upp 2,6 procent, medan tungviktarna Ericsson och H&M drog tunga lass uppåt med klättringar om 1,5 respektive 1,7 procent. Bland OMXS30-bolagen gick det tyngst för Astra Zeneca, ned 1,7 procent, efter att personal vid amerikanska läkemedelsverket FDA har ifrågasatt effekterna av Olaparib, bolagets läkemedel mot livmodercancer.

Under dagen har det kommit positiv statistik rörande utvecklingen i Kinas tillverkningsindustri, och ett inköpschefsindex för motsvarande sektor i USA kom in starkare än väntat. Men inköpschefsindex för eurozonen visade på en nedgång som var större än väntat och fick börser runtom i Europa på fall. Särskilt dystra var de franska siffrorna.

– Marknaden gillar inte alls den franska inköpschefssiffran, och den tyska är också en besvikelse. Det överskuggar de positiva kinesiska siffrorna, sade Andrea Tueni, handlare vid Saxo Bank, till Reuters.

DAX-index i Frankfurt backade 0,6 procent medan Parisbörsens CAC-index och FTSE-index i London bägge sjönk 0,4 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.