Så kan du få över 300 000 kronor mer i tjänstepension

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år kan många flytta sin tjänstepensionen för en mindre kostnad. Det finns stora pengar att tjäna för den sparare som gör ett bra val – upp till 360 000 kronor.

Från och med april 2021 så kan den som har tjänstepension som är tecknad efter år 2007 flytta sin pension för max 600 kronor, eller om pensionen är liten – gratis – och det finns stora pengar att tjäna.

– Många har tjänstepension och det har varit dyrt att flytta tjänstepension. Det är oerhört viktigt att se på vilken avgift man har för ofta kan en stor avgift göra att man får en väldigt mycket lägre pension i slutändan, säger Christina Sahlberg sparekonom på Compricer till SVT Nyheter.

Så här kan det se ut: En 33-åring som sparar 1 000 kronor i månaden och får ner avgiften med en procentenhet kan i slutändan totalt höja pensionen med 360 000 kronor, motsvarande 24 procent, i slutändan.

– Många kommer rycka i dig och vilja flytta. Det gäller att inte flytta från en dålig pensionsförsäkring till en sämre.

Se mer hur du går till väga i klippet.

Fakta

I exemplet: avkastning/ränta på 7 procent per år, vilket är Stockholmsbörsens årliga genomsnitt. Beräkningen är gjord på 33 års sparande.

Det finns 4 miljoner fond- och depåförsäkringar men det är oklart hur många som är tecknade efter 1 juli 2007 som alltså kan flyttas. En bedömning är att hälften är aktuella. Hur många personer som är berörda vet man inte heller eftersom exempelvis en person kan ha flera konton från olika arbetsgivare.

Källa Compricer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.