Det har aldrig varit så billigt att låna som nu i Sverige. Samtidigt pågår ett grekiskt drama inte så långt bort från våra gränser. Det grekiska exemplet visar på riskerna med att sätta sig i skuld.
Många svenskar är högt belånade i sitt boende och många är oroliga över den höga graden av belåning. Inte minst Finansinspektionen (FI), som därför ville införa tuffare krav på att låntagaren ska betala av sina lån.
FI:s krav införs
FI:s förslag drogs tillbaka efter flera oklarheter, och frågan ligger på regeringens bord. Men nu införs FI:s krav av en av de stora bolånegivarna.
– Det är inte fel att informera våra kunder om att amorteringar är väldigt viktigt, säger Birgitte Bonnesen, Sverigechef Swedbank.
Den som köper en bostad i dag måste betala 15 procent kontant, resterande 85 procent blir ofta ett bolån. Enligt Bankföreningen bör man sedan betala av 1 procent av lånet per år i amorteringar tills lånet är nere i 70 procent av köpekostnaden.
”Ekonomin ska hålla”
Swedbanks kunder ska nu amortera två procent av lånet per år ner till 70-procentsnivån. Efter det betalar kunden av en procent per år tills lånet ligger på 50 procent av husets värde.
– Bolånet är den största investering många människor gör i sitt liv, och ekonomin ska hålla om räntorna går upp. Dessutom kan mycket hända i människors liv, och då måste man förstå vad det innebär med den boendekostnad man har, säger Birgitte Bonnesen.
Storbankernas amorteringskrav
Bland de fyra storbankerna SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken är det bara Swedbank som tuffat till amorteringskraven sedan FI drog tillbaka sitt förslag.
SEB hade redan sedan tidigare en regel om att kunderna ska amortera ner sina lån till 70 procent, och betala av minst en procent av hela beloppet per år. Lånet ska vara avbetalt inom 50 år.
Nordea uppger att man följer Bankföreningens rekommendationer. Kunderna bör amortera ner lånen till 70 procent inom en period på 10-15 år.
Även Handelsbanken har en regel om amortering till 70 procent av lånet under en 15-årsperiod. Det är upp till de enskilda kontoren att reglera hur mycket som ska betalas årligen.