Flera av de svenska storbankerna pressas av kreditförluster under coronapandemin. Foto: TT

Storbankerna börjar känna av coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Flera storbanker pressas av kreditförluster under coronakrisen. SEB halverar sin vinst.

I Nordeas delårsrapport visas en rörelsevinst på 6,4 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 6,6 miljarder kronor motsvarande period förra året.

Kreditförlusterna stiger från 42 miljoner netto till 154 miljoner netto, för Nordea.

Coronapandemin

Enligt vd Frank Vang-Jensen har coronapandemin utvecklats till en allvarlig kris som kan förändra samhällen på lång sikt.

– Trots de tuffa marknadsförhållandena följer vi planerna för att nå våra finansiella mål, och jag är nöjd med resultatet för det här kvartalet, skriver Nordeas vd Frank Vang-Jensen i ett pressmeddelande.

Liknande trend hos SEB

Wallenbergsfärens storbank SEB redovisar en rörelsevinst på 2 950 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 5 864 miljoner kronor motsvarande period 2019.

Kreditförlusterna ökade till 1 494 miljoner kronor, från 422 miljoner kronor.

”Kreditkvaliteten var fortsatt stark, men de osäkra makroekonomiska utsikterna och sjunkande oljepriser ledde till ytterligare reserveringar”, skriver SEB i rapporten.

Swedbank tvingas betala böter efter penningtvätt

För Swedbank, som rapporterade tidigare i veckan, har coronakrisen tillsammans med sanktionerna efter penningtvätt i Baltikum sänkt bankkoncernens rörelseresultat för årets första kvartal till en förlust på 1 289 miljoner kronor. Kreditförlusterna stiger netto till 2 151 miljoner kronor, upp från 218 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet