Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om hur USA:s räntebesked påverkar Sverige. Foto: SVT

Styrräntan lämnas oförändrad i USA: ”En ickehändelse”

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen faller till 3,3 procent enligt USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) samtidigt som styrräntan lämnas oförändrad.

Som väntat lämnar Fed styrräntan oförändrad i intervallet 5,25—5,50 procent. Det är den högsta nivån på 22 år.

– Det här blev en ickehändelse, trots att marknaden och alla som spekulerar vart räntan ska ta vägen hade sett fram mot prognosen, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Dock antyder den amerikanska centralbanken att det bara blir en räntesänkning i år, vilket skiljer sig från det räntebesked som kom i mars där man spådde tre sänkningar under 2024.

– Det är i viss mån en besvikelse, det intressanta nu är vid vilken tidpunkt som den här räntesänkningen kommer genomföras, säger Stefan Åsberg SVT:s utrikesreporter på plats i Washington.

Innan presidentvalet i november kommer Fed mötas vid två tillfällen.

Det var senast i juli förra året som en höjning av styrräntan gjordes, då höjde man med 0,25 procentenheter.

Inflationen faller

Även nya inflationssiffror annonserades från Fed under onsdagen. Under maj månad föll inflationen till 3,3 procent i USA. Den underliggande inflationen i landet föll till 3,4 procent, vilket är den lägsta på över tre år.

Enligt Fed tar man nu små steg mot inflationsmålet på 2 procent och att ekonomin nu växer i ett stadigt tempo.

– Vi välkomnar dagens besked och hoppas på fler som detta, säger centralbankens chef Jerome Powell på en presskonferens.

Trots det menar Fed på att framtiden för ekonomin fortfarande är ovis och att de är fortsatt uppmärksamma på inflationsrisker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.