Svensk BNP växer i långsammare takt än väntat, enligt nya siffror från SCB. Foto: TT

Svagt handelsnetto överraskar

Publicerad

Underskottet i utrikeshandeln ökade drastiskt i augusti. Någon entydig förklaring finns dock inte, enligt SEB:s chefekonom, som tycker att siffran speglar den svenska ekonomin.

Det svenska handelsnettot sjönk till ett underskott på -10,3 miljarder kronor i augusti, jämfört med -2,7 miljarder i fjol, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Varuexporten uppgick i augusti till 87,4 miljarder kronor, medan varuimporten blev 97,7 miljarder kronor.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist konstaterar att augustisiffran är överraskande svag även för att vara augusti.

– Men det kan bero på tillfälligheter, det finns en säsongskomponent i det här, säger han.

Samtidigt har det inte skett några särskilda händelser som skulle förklara det ovanligt stora underskottet, anser Bergqvist.

– Handelsnettot speglar relativt väl Sveriges ekonomi i förhållande till omvärlden. Den starka konjunkturen gör att importen blir stark och exporten går trögt.

Hittills i år har utrikeshandeln gett ett underskott på -6 miljarder kronor.

HANDELSNETTO

Det svenska handelsnettot sjönk till ett underskott på -10,3 miljarder kronor i augusti, ned från 0,5 miljarder i juli, och ned från -2,7 miljarder i augusti 2015.

För perioden januari–augusti i år gav handeln ett underskott på 6 miljarder kronor, jämfört med 16,8 miljarder kronor i överskott under samma period i fjol.

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.