Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de svenska fondbolagens kritik mot Teslas konflikter med facket. Foto: Labor media

Svenska fondbolagen har tröttnat på Teslas konflikter: ”Kan sälja aktierna”

Publicerad

Flera svenska fondbolag har fått nog av bilföretagets Teslas konflikter med facket. Nu tänker man lägga fram ägarkrav vid vårens bolagsstämma.

Blir det ingen förändring kan AMF fonder komma att sälja sina aktier i Tesla värda två miljarder kronor.

Vid Teslas bolagsstämma i vår tänker AMF tillsammans med flera andra institutionella aktieägare kräva att Tesla slår fast de anställdas rätt att organisera sig fackligt.

– Konflikter är inte bra för deras långsiktiga intjäning, säger AMF:s kapitalförvaltningschef Tomas Flodén.

Teslastrejken

Pensionsförvaltaren AMF äger Teslaaktier för cirka 2 miljarder kronor. I mars 2023 skickade AMF ett brev till Teslas ledning där fondbolaget krävde att Tesla inte bryter mot amerikansk arbetsrätt.

AMF har ännu inte fått något svar.

Arbetsrätt

Teslas tvister i Sverige är inget unikt. I USA har Tesla stämts över 240 gånger sedan 2015 i mål som handlar om arbetsrätt. Många av fallen rör den lagliga rätten att organisera sig.

– Vi tror inte det är ett långsiktigt avkastningsmässigt sätt att bedriva ett företag på. Tittar man på den svenska modellen och den svenska industrins framgångar handlar snarare om att man har ett bra och positivt samarbete med de fackliga organisationerna, säger Tomas Flodén.

Agerar vid bolagsstämman

Även statliga Sjunde AP-fonden har tröttnat på konflikterna kring Tesla. Fonden, som äger Teslaaktier värda runt 9 miljarder kronor, ska vid bolagsstämman, tillsammans med en delstaten New York, lägga ett förslag kring Teslas många arbetsrättskonflikter som rör trakasserier av anställda.

– Detta är dessutom en risk för en investerare eftersom de kan hamna i domstol, de riskerar få problem med myndigheter och i längden skadar det deras förutsättningar att rekrytera människor, säger pensionsfondens hållbarhetschef Johan Florén.

Kan bli aktuellt att sälja

Enligt AMF kan det till slut bli aktuellt att sälja aktieinnehavet i Tesla.

– Om det visar sig att de faktiskt bryter mot någon av FN:s konventioner, till exempel rätten att kunna organisera sig, då känner vi att vi inte kommer kunna äga dem, säger Tomas Flodén.

SVT har sökt Teslas ledning för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teslastrejken

Mer i ämnet