– Vi är inne i en ny tjurmarknad för bitcoin nu, men det kan ta slut när som helst, säger Erik Wisterberg, journalist på SvD Näringsliv. Foto: SVT

Svenskarnas investeringar i bitcoin ökar

Uppdaterad
Publicerad

Priset på bitcoin rusade till en ny rekordnotering i helgen, och är nu värderat till närmare en halv miljon styck. Intresset för att investera i kryptovalutan har ökat rejält i Sverige. Det märks inte minst hos nätbankerna, Avanza och Nordnet, som sett en stor ökning av bitcoinkunder, uppger de för SVT:s Ekonomibyrån.

Kryptovalutan bitcoin har de senaste månaderna sett en dramatisk värdeökning. Även om kursen under måndagsförmiddagen backar något från toppnoteringen i helgen har den på ett år tiofaldigats i värde.

Samtidigt med kursuppgången har också intresset för valutan ökat bland svenska investerare; hos nätmäklaren Avanza har antalet kunder ökat med 130 procent, hos Nordnet har bitcoinkunderna blivit 68 procent fler under det gångna året.

– Bitcoin är en valuta som får sitt värde genom att tillräckligt många kommer överens om att det är något värdefullt. Det är en parallell som fungerat på samma sätt historiskt. Sen måste det vara tillräckligt svårt att förfalska, lätt att förflytta och lite andra krav, säger Johan Javeus, chefstrateg på SEB.

Stora bolag investerare

Den stora upptrissningen nu beror bland annat på att flera stora bolag investerat i kryptovalutan, däribland elbilstillverkaren Tesla, finansbolaget Square och molntjänstföretaget Microstrategy. 

– Vi är inne i en ny tjurmarknad för bitcoin nu, men det kan ta slut när som helst. Men den här gången är det inte bara är privatpersoner som drivs av någon slags fear of missing out-skräck, utan det är också stora institutioner som Tesla och Paypal som öppnat upp för handel i bitcoin. Det är en gamechanger, säger Erik Wisterberg, journalist på SvD Näringsliv. 

Det höga styckpriset – vid lunch på måndagen står bitcoin i drygt 56 000 dollar – gör att de allra flesta investerar mindre summor i finansiella instrument som följer bitcoinkursen. Bitcoin XBT är det mest populära finansiella instrumentet i Sverige, nätbanken Avanza har drygt 26 500 kunder där. 

– Det märks att bitcoin kommit in i finrummet med det stora intresset från finansvärlden och mäktiga bolag som köper bitcoin. Det understödjer prisutvecklingen och legitimerar bitcoin. Det blir en kvalitetsstämpel, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.