Foto: TT arkiv

Ont om griskött efter torka och svinpest

Publicerad

Bristen på bacon och andra fläskköttprodukter i svenska mataffärer är större än på årtionden. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot med hänvisning till Coop. Övriga livsmedelsjättar vill tona ner larmet.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är helt unikt. Det finns inget kött på lager så att allt som kommer fram går ju direkt ut till hyllorna eller till charkproduktion, säger Majsan Pense, kategoriansvarig vid Coop Sverige, till Ekot

Även på Axfood, som bland annat äger Willys och Hemköp, har man känt av bristen på griskött, men det har hittills inte lämnat några djupare avtryck i butikerna

Någon krona dyrare

– Råvarupriserna har gått upp rejält men för en kund handlar det bara om någon eller några kronor mer för ett paket bacon jämfört med för ett år sedan. Situationen har varit ansträngd men vi har klarat den ganska bra och det är långt ifrån tomt i kyldiskarna, säger presschef Claes Salomonsson

En orsak till att grisköttet tryter är torkan sommaren 2018 som gjorde grisfoder dyrt och därför tvingade svenska grisbönder att slakta fler djur än planerat. En annan orsak är utbrottet av afrikansk svinpest i Kina, som fått landets behov av importerat griskött att öka enormt.

Mats Heljeson, kategorichef för kött på livsmedelsjätten Ica, bekräftar att det varit och fortfarande är brist på vissa specifika baconprodukter men menar att larmet är överdrivet:

– Helt klart finns färre grisar än vanligt i de svenska stallen efter torkan, men vi har sedan flera år satsat på långsiktiga samarbeten med våra leverantörer och känner oss trygga med tillgången.

Äts i Sverige

Även Åsa Lannhard, köttexpert på Jordbruksverket, är förvånad över larmet. Själv har hon inte uppfattat tillgången på fläskkött som särskilt problematisk:

– Jag har inte stött på någon brist i butikerna och har för egen del bacon i kylskåpet. Hade det varit stor obalans mellan tillgång och efterfrågan hade vi också fått en betydligt större prisökning på griskött ut från slakterierna än den vi sett.

Svenskarnas efterfrågan på inhemskt producerat kött har ökat de senaste åren. Svenska grisar hamnar huvudsakligen i svenska magar. Men produktionen täcker inte behovet och fortfarande är en fjärdedel av det griskött vi äter importerat.

Och om det köttet har konkurrensen ökat, då många EU-länder med Danmark och Tyskland i spetsen kunnat exportera allt mer av sitt fläsköverskott till jättemarknaden i Kina, där de får bättre betalt. Och det är då det kan uppstå brist i svenska butikshyllor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer