Urban Bäckström dömer ut Socialdemokraternas beslut i frågan om vinster i välfärden. Foto: Scanpix

Svenskt Näringsliv dömer ut S-beslut

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt Näringsliv dömer ut Socialdemokraternas beslut om hur vinster i välfärden ska hanteras.
–Man går helt fel väg, säger vd:n Urban Bäckström till TT.

I fredags presenterade en enig partistyrelse för S ett principiellt ställningstagande om vinster i välfärden. Med beslutet hoppas partiledningen samla partiet i den känsliga frågan inför kongressen i vår.

Partiledaren Stefan Löfven presenterade inget vinsttak eller konkreta vinstbesparingar, i stället ska högre krav på exempelvis kvalitet och insyn göra höga vinster omöjliga.

-Lägger vi ihop det här så är vi övertygade om att det är faktisk vinstbegränsning, utan att man behöver fastställa procentsatser eller så, sade Löfven i fredags.

Inte imponerad

Urban Bäckström är inte imponerad av Socialdemokraternas beslut och tycker att partiet slår in på fel väg. Han anser att om någon är missnöjd med kvaliteten inom skola, vård och omsorg, då är det på kvaliteten som man ska ställa krav.

–Man ska stärka för konsumenten så att han eller hon kan byta snabbt om det inte fungerar. Men här går man in i själva produktionsprocessen.

–Jag tycker att det är fel ansats som man har. Man bestämmer vilka företag som ska få finnas. Och det beslutet läggs på kommuner och landsting. Nästa steg är att bestämma vilka kostnader företagen ska få ha. Jag tycker att det känns som ett oerhört ingrepp, fortsätter Bäckström.

Konkurrens sätts ur spel

I söndagskvällens Agenda kommenterade näringslivsprofilen Marcus Wallenberg Socialdemokraternas förslag:

–Det är väl inte ett helt fastlagt förslag. Det viktigaste för min del. Jag tycker det är en fråga som är väldigt viktig. Men framförallt ska jag säga att jag tror att det är viktigt att man får möjlighet till mångfald.

–Om man nu har fri etableringsrätt och man har möjlighet att starta företag är det oerhört svårt att hitta såna exakta regler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer