Sverige hamnar högst i ett nytt index som tittar på vad länder gör för att arbeta mot ekonomisk ojämnlikhet. Arkivbild Foto: TT

Sverige ”bäst i världen” mot inkomstklyftor

Publicerad

Av 152 undersökta länder är Sverige bäst på att bekämpa inkomstklyftor, enligt ett nytt index.

Genom att titta på tre faktorer: sociala utgifter, skatter och arbetstagarnas rättigheter, bedöms världens länders ambitioner att minska inkomstklyftorna.

Bakom indexet står hjälporganisationen Oxfam, som anser att extrem fattigdom inte kan utrotas om inte den ekonomiska ojämlikheten hindras, och organisationen Development Finance International (DFI).

LÄS MER: OECD: Svensk ekonomi stark men klyftorna ökar

”Länder som Indien och Nigeria presterar dåligt generellt, och bland de rika länderna är USA väldigt dåligt. Samtidigt har länder som Sverige, Chile, Namibia och Uruguay tagit krafttag för att minska ojämlikheten” enligt rapporten.

Inte bäst i någon av kategorierna

Sverige toppar listan, trots att man inte är enskilt bäst i någon av de tre specifika pelarna som indexet lutar sig mot.

– Sverige kan vara stolt över det man gjort tidigare och blivit ett av världens mest jämlika länder. Vi kan ses som ett föredöme på många sätt. Sedan är det oroväckande att ojämlikheten trots det ökat, säger Robert Höglund, kommunikationschef vid Oxfam Sverige.

Ojämlikhet hänger ihop med brott, lägre ekonomisk tillväxt och sämre hälsa, och speciellt drabbas människor i de fattigaste länderna enligt Oxfam och DFI.

LÄS MER: Kapitalet ökar inkomstklyftor

Sverige i topp

Land och placering

1. Sverige

2. Belgien

3. Danmark

4. Norge

5. Tyskland

6. Finland

7. Österrike

8. Frankrike

9. Nederländerna

10. Luxemburg

---

148. Panama

149. Albanien

150. Burma

151. Bahrain

152. Nigeria

De tre faktorerna

Sociala utgifter: EnligtOxfam och DFI så är sociala utgifter, som till exempel utbildning, vård och sociala skyddsnät, viktiga faktorer för att minska ojämlikheten.

Skatter: Om de företag och individer med högst inkomst också beskattas högst, minskar ojämlikheten på två sätt, enligt organisationerna. Dels genom den faktiska omfördelningen av pengar, dels genom att staten i sin tur kan använda inkomsterna till att minska klyftorna.

Arbetsrätt: Högre löner för vanliga arbetare och starkare arbetsrätt anses minska ojämlikheten. Det kan de styrande påverka genom att exempelvis höja minimilönen och stödja och skydda fackförbund.

Källor: Oxfam, DFI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.