Jan Åström var vd för SCA 2004, året då affären genomfördes. Foto: TT

SVT avslöjar: SCA skatteplanerade för miljardbelopp

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan i dag avslöja en av de största bolagsaffärerna i Sverige. Det är papperstillverkaren SCA som i det tysta har sålt ut sin internbank för 48 miljarder till sig själv i Nederländerna och har genom en filial i Sverige gjort stora ränteavdrag för detta.

Skatteverket anser att det rör sig om ett skatteupplägg och för några veckor sedan beslöt förvaltningsrätten i Stockholm att bolaget ska betala över en miljard kronor i skatt och böter. Aktiespararna är mycket kritiska till upplägget.

SCA-affärens storlek kan jämföras med när till exempel Volvo personvagnar såldes till kinesiska Geely, då låg prislappen på 13 miljarder kronor.

När Microsoft köpte ett av världens mest populära spel, svenska Minecraft, fick de betala 18 miljarder kronor. Men det bleknar i jämförelse med prislappen på SCA:s försäljning av internbanken SCA Finans – 5,195 miljoner euro, motsvarande 48 miljarder kronor med dagens växelkurs.

Sålde bolag till sig själva

Affären genomfördes år 2004 och när SVT går i genom SCA:s årsredovisning för det året finns inte en enda rad om försäljningen trots att det är den största i bolagets historia. SCA förklarar att det beror på att det är en intern omorganisation.

– Att det verkar ha tystats ned på det här sättet… Då är det ju en skandal att det inte har berättas och tagits fram, säger Albin Rännar som är talesperson för Aktiespararna.

SVT har fått fram uppgifter som visar att SCA sålde sitt finansbolag till sig själva. Efter en rad turer stod ett bolag i Holland SCA Treasury som ägare. För att finansiera sitt internköp tog SCA upp stora lån och betalade ränta till sig själva. Det nederländska bolaget hade startat en liten filial i Stockholm, en filial som användes för att dra av räntorna för köpet. Ett nederländskt bolag försökte alltså dra av räntorna i Sverige.

– Det är en form av skatteupplägg för att undgå att betala skatt i Sverige, säger Tomas Algotsson som är enhetschef på rättsavdelningen på Skatteverket.

Nekades avdrag på tre miljarder

SVT har gått igenom redovisningarna för SCA Treasury som visar att under åren 2004 till år 2013 handlar det om ränteavdrag på närmare 9 miljarder kronor som drogs av i Stockholmsfilialen. Men när Skatteverket i december 2014 fattade sitt beslut kunde man bara gå tillbaka fem år i tiden och nekade då avdrag på 3,3 miljarder kronor och anser att bolaget ska betala 928 miljoner i skatt. SCA påförs dessutom ett extra skattetillägg på 186 miljoner kronor för att man lämna oriktiga uppgifter till skattemyndigheten. 

SCA överklagade beslutet men förvaltningsrätten gav Skatteverket rätt i en dom från mars i år.

–  Det är en konstruktion som tyder på att det enda skälet är att minimera skatt på ett felaktigt sätt vilket Skatteverket nu har ingripit mot, säger Aktiespararnas talesperson Albin Rännar.

”Kan vara större belopp”

Aktiespararna tänker nu driva frågan och försöka få reda på vem som är ansvarig för SCA:s största affär i historien och upplägget med filialen i Stockholm. Enligt Aktiespararna är detta en större skandal än alla de jaktresor och resor med företagets jetplan som fällde den tidigare ledningen i SCA förra året.

– Rent pengamässigt kan det vara större belopp det rör sig om jämfört med flygresor och så vidare. Sedan kan det också vara allvarligare för att det så att säga har med myndigheter att göra. En tvist med myndigheterna är ju allvarligare än en tvist som gäller allmänhetens moral på andra sidan, säger Albin Rännar.

SCA anser att Skatteverket har fel och har överklagat förvaltningsrättens beslut till nästa instans. Bolaget anser inte heller att den interna affären haft några finansiella eller skattemässiga konsekvenser för koncernen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer