Swedbank lurat på 35 miljoner kronor

Publicerad

Swedbank har lurats på mångmiljonbelopp. Gärningsmän imiterade bankens rutiner på ett sådant sätt att 35 miljoner kronor försvann – innan banken märkte något. Bedragarna har sett till att banken betalade ut pengar till svenska konton och därefter försvann pengarna till Tyskland och Kina.

Bedragarna ska ha hackat bankens datasystem någon gång före jul 2015, rapporterar Expressen. Via skadlig kod ska man ha kunnat följa vilka bankmän som haft kontakt med vilka kunder, något som tillbakavisas av Swedbank. Vad som står klart är att bedragarna haft god kännedom om rutinerna och använt sig av falska e-postadresser, och därigenom lurat bankmän att göra utbetalningar till nyregistrerade falska företag.

Flera olika förundersökningar bedrivs och Swedbank vill inte uttala sig med hänvisning till förundersökningssekretess. Inga privatkunder har drabbats, enligt banken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.