Sasja Beslik, ansvarig för ansvarsfulla placeringar på storbanken Nordea – och Carina Lundberg Markow, ansvarig för ägarstyrning på Folksam. Foto: TT

Storägare riktar hård kritik mot Telia Sonera

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Telia Soneras storägare Nordea finns det antagligen fler tveksamma upplägg liknande bolagets affärer med Uzbekistan och Azerbajdzjan.

SVT Nyheter berättar i dag att Telia Sonera ”utgår från” att deras samarbetspartner i diktaturen Azerbajdzjan står nära familjen Aliyev som styr landet.

Uppgifterna om Telia Soneras samröre med diktatorsfamiljen i Azerbajdzjan väcker starka reaktioner hos storägarna. 

”Systematik i hur man gjort affärer”

Enligt Sasja Beslik, som är ansvarig för ansvarsfulla placeringar på storbanken Nordea – en av Telia Soneras tio största ägare – visar den nya diktaturaffären att upplägget med bulvaner, mutor och bolag i skatteparadis troligen varit regel när Telia Sonera gjort affärer med kontroversiella regimer i bland annat före detta Sovjet-stater.

– Det här tyder på att det har funnits en systematik i hur man har gjort affärer med de här länderna. Inte bara i Kazakstan och Uzbekistan utan även numera i Azerbajdzjan och antagligen också på flera andra platser, säger Sasja Beslik.

Men affärer i de här diktaturerna har ju varit lönsamma affärer?

– Affärer är lönsamma på olika platser i värden där det finns den typ av tillväxt som det finns där i de här länderna. Och tillväxten är inte avhängigt av att man betalar mutor eller försöker på något annat sätt tillskansa sig de här licenserna. Det går att göra det utan det också, säger Sasja Beslik.

”Stort etiskt dilemma”

Folksam, en av Telia Soneras ägare, vill nu få klarhet om företagets samröre med diktatorsfamiljen i Azerbajdzjan.

– Om det här innebär att bolaget har kopplingar till presidentfamiljen. Då har man ett stort etiskt dilemma, säger Carina Lundberg Markow, ansvarig för ägarstyrning på Folksam.

– Jag uppmanar Telia Sonera att lägga korten på bordet. Det betyder ju att man inte kan ta sig ur det här. Det blir väldigt märkligt. Då kan man ju inte fullfölja de intentioner som man får utgå från har funnits, säger Carina Lundberg Markow.

Men Telia Soneras vd slår tillbaka mot den hårda kritiken från storägarna.

-- Korten på bordet lägger vi löpande. Jag tror att det är få bolag som är så öppna med sin historik som vi är för närvarande. Vi pratar öppet och gärna om våra dilemman och våra problem. Det här är ett sådant där vi har en lång bit kvar.

Vill ha mer information

Statliga Fjärde AP-fonden är en av Telia Soneras tio största ägare. När ägaransvarige Arne Lööw får höra talas om SVT Nyheters uppgifter om att bolaget återigen är inblandade i affärer med diktatorsfamiljer säger han att han tänker ta kontakt med bolaget.

– Jag vill ha mer uppgifter om detta, säger han.

Han är kritisk till hur Telia Sonera hanterade sina affärer med Uzbekistan och diktatorsdottern Gulnara Karimova som avslöjades 2012.

– Det skulle kunna ha skötts på ett bättre sätt, säger han. Samtidigt säger Arne Lööw att han tycker att bolaget gjort mycket som går åt rätt håll.

”Måste ta det på största allvar”

Den allra största ägaren i Telia Sonera är den svenska staten. Eva Lindström, statssekreterare hos närings- och innovationsminister för Mikael Damberg, vill inte uttala sig om uppgifterna.

– Det är bara att konstatera att de gett informationen i dag. Och det är bra.

Ni som största ägare, vad vill ni att Telia Sonera ska göra nu?

– Det är ett ansvar för styrelsen och nu måste styrelsen ta det på största allvar. Det för vi också fram i vår dialog med bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.