I tisdags levererades de första Tesla-bilarna från företagets nya fabrik i Shanghai. På bilden talar Teslas vd Elon Musk under en ceremoni i samband med leveransen. Foto: Ding Ting /TT-AP-Xinhua

Tesla värt mer än GM och Ford tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det hänt. För första gången har den amerikanska elbilstillverkaren Tesla ett börsvärde på Wall Street som överstiger de klassiska biltillverkarna General Motors (GM) och Ford tillsammans.

Under onsdagen steg Teslaaktien med 4,9 procent och företaget nådde marknadsvärdet 88 miljarder dollar, motsvarande 828 miljarder kronor.

Det är två miljarder dollar mer än det sammanlagda värdet för GM och Ford, som ligger på 49 respektive 37 miljarder.

Teslaaktien var vid stängning på USA-börsen värd 492,14 dollar. Så sent som i oktober låg värdet på omkring 250 dollar per aktie.

Sedan dess har marknaden imponerats av en oväntat stark delårsrapport och härom dagen av en rapport om 367 500 levererade bilar under 2019, ett leveranslyft med 50 procent jämfört med 2018.

Tillverkningen är dock fortfarande mycket liten jämfört med GM:s och Fords. De traditionella biljättarna levererade i fjol två miljoner bilar vardera enbart till den amerikanska marknaden.

Men GM:s aktie har i stort sett stått still under de senaste tolv månaderna, medan Fords har stigit med måttliga tio procent – bland annat för att båda företagen har det kämpigt på den kinesiska marknaden.

Den här veckan började Tesla leverera sina första Model 3-bilar som tillverkats i fabriken i Shanghai, detta knappt ett år efter att jättefabriken börjat byggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.