Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är det största försäljnings raset på tolv år” – se mer i klippet. Foto: SVT

Teslas nya siffror: ”Försäljningen har gått ner kraftigt”

Publicerad

Tesla fortsätter ha det tufft och företagets senaste rapport visade siffror som var sämre än analytikernas förväntningar.

– Sedan 2021 har aktien halverats och ungefär tio procent av medarbetarna kommer att sparkas, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén i Morgonstudion.

Tesla ska skära ner mer än 6 000 jobb bara i Texas enligt en artikel av Reuters. Det är hård motvind för Tesla och inte minst det faktum att elbilar fortfarande är dyrare än fossilbilar.

– Vi har en lågkonjunktur i många länder och inflation som har urgröpt köpkraften, säger Norén.

Elon Musk har även sagt till investerare att de inte ska tänka att Tesla är ett bilföretag utan det är också ett AI-företag. Men Alexander Norén menar att det kommer att ta flera år tills Tesla helt kan använda sig av AI med deras självkörande bilar med tanke på alla regleringar och tillstånd de måste inta.

Hör mer av Alexander Noréns analys om Teslas rapport i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.