Toppmäklare ska rädda Shanghaibörsen

Uppdaterad
Publicerad

Toppmäklare stödköper aktier för drygt 160 miljarder kronor i ett försök att rädda Shanghaibörsen. På bara tre veckor har börsen tappat 25.000 miljarder kronor av sitt värde, rapporterar Reuters.

Den summan motsvarar hela Brasiliens BNP. Att raset drabbar Kina, världens näst största ekonomi, samtidigt som landets tillväxt börjat bromsa in, oroar utländska investerare.

Men 21 kinesiska toppmäklare har i ett uttalande sagt att de har fullt förtroende för Kinas kapitalmarknader. Därför ska de köpa aktier för 120 miljarder yuan, omkring 162 miljarder svenska kronor.

– De har förmodligen fått direktiv att göra det från den kinesiska regeringen. Varför skulle de annars gå ut kollektivt med ett sådant uttalande? Det är ett ganska typiskt kinesiskt sätt att göra saker på. Det är vanligt att kinesiska staten på olika sätt vill påverka marknaden. För bara någon vecka sedan gick Kinas största statliga pensionsfond in och köpte aktier på Shanghaibörsen, säger Fredrik Hähnel, chef för SEB:s kontor i Shanghai.

Småsparare ökade värdet

Den kinesiska aktiemarknaden hade före raset mer än dubblerat sitt värde mellan november och mitten av juni. Börsen har bland annat pumpats upp av att småsparare gick in med lånade pengar.

Shanghaibörsen har öppnats för utländska investerare, men raset gör att de tvivlar på att Kina är redo att bli mer delaktigt i det internationella finanssystemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kina börsras

Mer i ämnet