Trumps hotell, restauranger och resorter har under lång tid fått motta dåliga recensioner som en kritik mot presidenten. Foto: TT

Trumps hotellrecensioner faller – kan innebära 500 miljoner i förlust

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Donald Trump blev president i januari förra året har det pågått en kampanj bland kritiker för att ge hans hotell, restauranger och resorter dåliga recensioner på internet, något som kan slå hårt mot presidentens företag.

President Donald Trump är väldigt aktiv på sociala medier, där han både kritiseras och hyllas. Men presidenten är inte den enda som använder internet för att uttrycka sin åsikt, även Trump-kritiker använder internetplattformar som verktyg för att påverka.

Sedan Donald Trump tillrädde som president i januari förra året har hans kritiker och meningsmotståndare, många gånger utan att ha besökt någon av presidentens anläggningar, börjat lämna dåliga recensioner av presidentens restauranger, hotell och resorter på bland annat hemsidan Yelp och Google, rapporterar Business Insider.

Rasat från 4 till 3,7 stjärnor

Sedan i oktober 2016 har betygen för Trump-ägda företag rasat från fyra till 3,7 stjärnor, på en femgradig skala, på Google och Yelp, enligt en undersökningen från företaget Signpost, som hjälper företag hantera sina internetbetyg. En minskning som kanske inte verkar så markant, men som i realiteten kan innebära stora ekonomiska förluster för Trump.

– Många applicerar sina politiska åsikter om Trump på sina recensioner om hans företag, säger Stuart Wall, vd på Signpost till Business Insider.

Kan innebära förluster på 500 miljoner

Flera undersökningar, bland annat en från Harvard Business School, har visat att recensionssystemen på olika internetplattformar kan påverka ett företags vinst med mellan 5 och 9 procent. I Trumps fall kan förlusten till följd av de dåliga recensionerna bli uppemot 66 miljoner dollar de kommande fyra åren, motsvarande 535 miljoner kronor.

Även Google tar hänsyn till ett företags recensionsbetyg i sin placering i sökresultatet – ju lägre betyg, desto längre ner i sökresultatet placeras företaget. Enligt Signposts vice direktör tittar dessutom 90 procent av användare på ett företags kundbetyg innan de bestämmer sig för att använda deras tjänster.

Vissa av Trumps hotell har drabbats hårdare än andra. Presidentens hotell i Las Vegas ligger exempelvis på fyra stjärnor, medan det nystartade hotellet i Washington DC bara har 2,5 stjärnor, skriver Business Insider.

Donald Trumps hotell och förmögenhet

Donald Trump äger 29 hotell, golfbanor och andra anläggningar runt om i världen. Han är också god för en förmögenhet på 3,1 miljarder dollar, enligt Forbes lista över världens rikaste personer. Mellan 2016 och 2017 föll han dock 220 placeringar på listan efter att hans förmögenhet minskat med en miljard dollar – enligt en del experter efter att  många bojkottat hans produkter och företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.