Trustly i pengatvättshärva – får böter på 130 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Finansinspektionen (FI), har betaltjänstföretaget Trustly brutit mot penningtvättsregler. FI kräver nu ut en sanktionsavgift på 130 miljoner kronor.

Finansinspektionen har granskat Trustly sedan oktober 2020 för att undersöka om bolaget följer reglerna kring penningtvätt och finansiering av terrorism. På tisdagen kom beslutet. Bolaget varnas och ska nu betala en sanktionsavgift på 130 miljoner kronor.

”Bristerna har varit allvarliga och har funnits inom företagets största affärsområde, spelbranschen, som är förenas med hög risk för penningtvätt och finansiering av terrorism”, skriver FI i ett pressmeddelande.

Enligt Finansinspektionen har 12 av Trustlys autogirokunder rapporterats till Finanspolisen för ”misstänkta aktiviteter eller transaktioner kopplade till spelbolag”.

Trots det har inte Trustly gjort någon ny riskbedömning av kunderna, skriver Finansinspektionen i sitt beslut. De har därmed inte uppfyllt sina skyldigheter enligt penningtvättslagen, menar myndigheten.

Slarv kan ligga bakom

”Ett företag som har valt snabbhet och enkelhet som sin affärsidé i spelbranschen behöver göra ett grundligt jobb för att motverka penningtvätt. Så har inte varit fallet när vi har undersökt dem”, skriver FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Trustlys planer på en börsnotering i fjol slopades när FI inledde sin granskning av bolaget. Vid tillfället värderades Trustly cirka 80 miljarder kronor.

Även betaltjänstbolaget Clear On tvingas böta, 14 miljoner kronor, också där för allvarliga brister mot penningtvättsregelverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.