Mäklarna på Wall street hade en svettig måndag. Foto: Craig Ruttle, AP/TT

Turbulens på Wall Street till följd av bankkris

Uppdaterad
Publicerad

En skakig handelsdag på Wall Street slutade med en blandning av gröna och röda siffror för de viktiga indexen. Banksektorn i USA bjöd på stora ras. Även på Stockholmsbörsen fortsätter storbankerna att tappa.

Breda S&P500 stängde på minus 0,2 procent och Dow Jones industriindex föll med 0,3 procent, medan tekniktunga Nasdaq steg 0,5 procent.

Handeln präglades av turbulens i kölvattnet på kollapsen för nischbanken Silicon Valley Bank (SVB) och böljade upp och ned.

De amerikanska tillsynsmyndigheterna har i ett försök att stilla oron i finansvärlden klivit in och garanterat alla insättningar i krisande SVB.

Banksektorn tappade rejält

För delar av banksektorn rasade aktierna rejält på måndagen. First Republic Bank ledde resan nedåt med minus 61,8 procent. Western Alliance föll också rejält med 46,9 procent.

Även jättar som Citigroup och Wells Fargo tappade, med 7,5 respektive 7,1 procent.

I bakgrunden finns centralbanken Federal Reserves (Fed) räntemöte nästa vecka då en höjning av styrräntan med ytterligare 0,25 procentenheter väntas.

Kursfall på Stockholmsbörsen

Även Stockholmsbörsen tyngdes på måndagen av kraftiga kursfall för tunga bankaktier. Det breda OMXS-indexet stängde på minus 1,6 procent.

Måndagens kursfall följer på nedgången på 2,4 procent i fredags och innebär att Stockholmsbörsens uppgång sedan årsskiftet har krympt ihop till 4,8 procent.

Storbanker i Sverige fortsätter tappa

Börsnedgången i Stockholm är bred. Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index stängde 22 av 30 aktier på minus.

Storbankerna – som tog rejält med stryk även i fredagens turbulens – fortsätter att tappa. Nordeas aktie föll 4,4 procent, medan SEB och Swedbank stannade på minus 4,1 respektive 3,1 procent.

Till vinnarna bland de mest omsatta aktierna hör fastighetsbolaget SBB som steg 3,3 procent och medicinteknikbolaget Getinge som ökade 1,9 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.